Glada albaner

Albaner har nu fått ytterligare ett eget land i Europa.

Albanien fanns ju redan, sedan år 1912 en självständig stat. På en yta av närmare 29.000 kvkm bor över tre miljoner invånare.

• Sedan februari 2008 tillkommer Kosovo. På en yta av närmare 11.000 kvkm lever över två miljoner invånare. Språket är albanska och religionen islam. 1)

Nu finns alltså två albanska länder i Europa. Dessutom bor en hög - och växande - andel albaner i det lilla grannlandet Makedonien. 2)

I samband med utropandet av Kosovo som en självständig stat var glädjen stor bland kosovoalbaner i såväl Sverige som i Kosovo. Det framgick tydligt av mediarapporteringen.

I Sverige finns ett stort antal kosovoalbaner, i svenska massmedia rutinmässigt beskrivna som "flyktingar".

Nu när de fått ett eget land behöver de rimligen inte längre söka skydd utomlands. Vad kan vara naturligare än att de flesta av dem nu börjar förbereda sin hemresa? Kosovo behöver ju byggas upp! Vilka ska göra detta om inte kosovoalbanerna själva?

Om inte annat borde det vara självklart att svenska myndigheter inte beviljar ytterligare uppehållstillstånd åt personer från Kosovo.

Men i dagens Sverige är inget sådant självklart!

Ur Helsingborgs Dagblad den 26/2 -08:

"FAMILJEN LYTA FÅR STANNA

Fem månaders väntan efter beslut om avvisning

Den 25 september 2007 fick familjen Lyta i Ängelholm Migrationsverkets beslut om avvisning. Myndigheten hade bokat in familjen på ett flyg till Kosovo bara några dagar senare. Beskedet kom som en chock för familjen."

"Av rädsla för att bli tagna av polisen gömde sig familjen på skilda platser. Behar och hans syster Blerina berättade i en NST-intervju om hur det är att leva gömd.

Den 11 oktober meddelade Migrationsverket att avvisningen av familjen Lyta blivit tillfälligt stoppad och att en ny utredning av familjens situation skulle göras."

"Sent på måndagseftermiddagen kom beskedet som familjen Lyta väntat länge på. Migrationsverket beslutade att ge familjen permanent uppehållstillstånd.

- Jag kan inte bli gladare, säger pappan i familjen, Halim Lyta.

16-årige Behars mobiltelefon ringer ideligen. Kompisar vill gratulera. Hans lillasyster Blerina och mamma Nergjivane kan inte hålla glädjetårarna tillbaka. Barnens morbror Emin Peci har köpt tårta..."


 

1) Mer exakt är drygt 90% av Kosovos befolkning nu albaner. Av dessa är 90% muslimer.

2) Makedonien gränsar till både Albanien och Kosovo. På en yta av nära 26.000 kvkm bor drygt 2två miljoner människor. Av dessa är drygt 60% makedonier och drygt 25% albaner.


 Se vidare:

Dags att åka hem!

Floridakubanerna