image
image
image
image

 Ur FRI INFORMATION:


Minnen från Fördrivningen (1)

 

 En av Fri Informations prenumeranter är född i Sudettyskland 1927 och kom till Sverige strax efter krigsslutet. Som knappt 18-årig soldat retirerade han med resterna av tyska krigsmakten från Ryssland och lyckades så småningom nå sin hemort. Han har skrivit ned sina minnen från krigsslutet och tillåtit Fri Information att publicera dem.

Innan jag kom hem till mitt fosterland, Sudettyskland, och en liten stad, St. Joachimsthal, fick jag som sårad soldat genomlida en mardröm i ett reservlasarett i Tyskland.

Den 3 mars 1945 hamnade jag i Halberstadt, en stad i mitten av Tyskland som dittills hade klarat sig från den meningslösa bombningen av barn, kvinnor, flyktingar och sårade soldater.

Påskdagen den 8 april 1945 kl 11 bombades Halberstadt av ett stort antal flygande fästningar. Vi var några få som överlevde detta inferno.

Kriget var då nästan slut. I det kaos som uppstod bestämde jag mig att till fots ta mig hem till den stad i Sudettyskland, där mina föräldrar och syskon bodde.

De kämpande tyska förbanden höll på att upplösas. Alla som fortfarande orkade hålla sig upprätta drog sig västerut undan de ryska anfallsvågorna och därmed en säker död.

Även vi hade turen att fly till väst - och friheten som vi trodde.

Krigsslutet

Den 8 maj 1945 upplevde jag krigsslutet och det som sedan hände har etsat sig fast i mitt minne liksom en mardröm, vilken plågat mig genom livet.

De fruktade och odisciplinerade ryskmongoliska trupperna vällde från öster in i Sudettyskland med rätt att våldta och plundra alla och allt som var tysktalande. Skriken och gråten av våldtagna flickor samt kvinnor (10-80 år) hördes ständigt om nätterna.

Men värre skulle det bli!

Min mor, mina systrar och jag hade turen att följa med en tysk armébil västerut till min födelsestad i Erzgebirge vid gränsen till Tyskland. De hjälpsamma tyska soldaterna förstörde sin bil och delade med sig av maten de medfört.

Jag visade dem vägen till gränsen mot Tyskland och friheten. Jag hoppas att de klarade sig. Unga män med livet framför sig.

När jag återvände kom jag förbi Schlagenwerth - ett samhälle mellan Karlsbad och St. Joachimstal. På järnvägsstationen stod ett övergivet lasarettståg, fullastat med sårade tyska soldater, övergivna av sköterskor och läkare. Lukten av ruttet kött blandad med desinfektionsmedel låg som giftiga ångor omkring vagnarna. Ingen kunde hjälpa dem av rädsla att bli blodtörstigt ihjälslagen av de första frisläppta, tjeckiska fångar som suttit fängslade i tyska fängelser i Prag under kriget.

Så ilade jag vidare och kom på kvällen till min mormors hus, där jag återförenades med mor och systrar. Av deras ångestfyllda ansikten förstod jag att det hänt något avskyvärt.

Jaltaöverenskommelsen i praktiken

De amerikanska trupper som hade intagit den nordvästra delen av Sudettyskland och även St Joachimsthal fick dra sig tillbaka västerut i enlighet med Jaltauppgörelsen. De hade då intagit större område än uppgörelsen föreskrev. Med deras återtåg påbörjades för oss sudettyskar och de kvarvarande tyska soldaterna ett makabert inferno.

När jag återkom till min födelsestad satt min mor och mina systrar i mormors vardagsrum vid den lilla Volksradion. De hade just fått höra att Tyskland tvingats till ovillkorlig kapitulation.

Det var den 8 maj 1945. Ungefär vid denna tidpunkt började massakern och jakten på oss Joachimsthaler. Och runtom i Sudetlandet utspelades liknande slaviska grymheter.

Det olycksbådande ljudet av allierade bombfällningar och tungt artilleri hade upphört. Från norr invaderade tunga ryska pansar- och stridsvagnar vår lilla stad. Söderifrån tågade samtidigt tjeckiska horder av unga män och kvinnor som med tillstånd av Dr Eduard Benes (förre exilpresidenten) fick rätt att döda, plundra och med alla andra tänkbara bestialiska metoder skända oss sudettyskar. Vi var fågelfria. Alla tjecker hade rätt att förgripa sig på oss.

Kommissarie Kroupa

Som självutnämnd kommissarie bestämde tjecken Franz Kroupa, f d tjänsteman på tobaksfabriken i Joachimsthal vilka personer som skulle hängas eller arkebuseras. Han deltog även personligen vid plundringen av lägenheter och hus. Det var han, Kroupa, som genomsökte min mormors lilla hus och tvingade henne att lämna ifrån sig det lilla av värde hon ägde. Hans hejdukar slet hennes vigselring från fingret och andra letade i den lilla lägenheten efter guld- och silverföremål.

När hemmansägaren Steinfelsner hängdes på det lilla torget framför rådhuset, tvingade Kroupa hela ortsbefolkningen under hot att bli skjutna att bevittna den olagliga avrättningen. Alla, barn, kvinnor och åldringar, jagades till avrättningsplatsen - ett stort träd mellan rådhuset och kyrkan. Där hängde Steinfelsner sedan i flera dagar. En förbifarande amerikans jeep med några officerare, ordnade att han plockades ned. Vad som sedan hände med liket, vet ingen.

Ryssarnas helvete bättre än tjeckernas inferno.

Dagligen kom nya tjeckiska horder söderifrån (huvudsakligen från Prag). De kallade sig "partisaner", i tyska uniformer försedda med röda armbindlar. Den hänsynslösa plundringen fortsatte dag och natt. Det är omöjligt att berätta om allt lidande. Partisanernas härjningar var gränslöst brutala i jämförelse med de ryska truppernas. Vi skulle sannerligen ha föredragit ryssarnas helvete framför tjeckernas inferno.

De tjeckiska hoparna anfördes alltid av hårda, sadistiska och självutnämnda bödlar. Vi utsattes ständigt för utstuderad, extashöjande brutalitet. De stövlade in i våra hus och lägenheter på jakt efter värdeföremål, sprit och unga flickor. Kvinnor och flickor överlämnades så gott som alltid till ryssarna. Då de sällan hittade något av värde blev vi sparkade, vissa till döds.

Genom dessa unga kvinnliga och manliga partisaner hade "Kommendant Kroupa" villiga medförbrytare till det beryktade dödslägret i Schlagenwerth, där oskyldiga Joachimsthalsbor och sårade tyska soldater bragtes om livet under barbariska former.

Kommissarie Kroupas bedrifter är skildrade i en vitbok, "Dokumente zur Austreibung der Sudetendeutsche" (nr 166, Augenzeugenbericht einer Hinrichtung, nr 167, Hausdurchsuchen, bestialische Misshandlungen, öffentliche Hinrichtung), Europa-Buchhandlungs förlag, München, 1951.

FP

 Fortsättning följer i kommande nr av Fri Information




image


 
image
 
 
image