AKBR

Ur Sundsvalls Tidning den 17/2 -04:

"HEMLIG GRUPP HOTAR BRÄNNA TIO KYRKOR

Vi har förstört all kyrkokonst vi tagit genom åren.

Regeringen har en vecka på sig att förklara sig, annars bränner vi tio kyrkor till grunden.

Efter två års tystnad har den mystiska organisationen AKBR hört av sig igen."

Förkortningen "AKBR" ska uttydas som "Antifascistiska Kommittén för barnens rättigheter". Denna grupp hörde senast av sig för två år sedan:

"Då tog man på sig ansvaret för de omfattande stölderna av ovärderlig kyrkokonst mellan 1994 och 2001. Man krävde då att regeringen skulle göra något för alla de barn som fått sina fäder utvisade efter brottmålsdomar ­ annars skulle föremålen brännas upp ..."

Nu har "AKBR" hört av sig igen, genom att lämna en kravlista i brevblådan hos Sundsvalls Tidning. Ett av dessa krav lyder:

"Regeringen med flera får en vecka på sig att i massmedia uttala sig om vad de ska göra för att erbjuda de tusentals barn som finns i Sverige, möjlighet att återförena sig och/eller umgås med sina pappor. "


Blågul kommentar

En uppseendeväckande uppgift, om den stämmer: "tusentals barn..."

De utlandsfödda som fått svenska medborgarskap kan inte dömas till utvisning, även om det rör sig om grova brott. Av de utländska medborgare som begått brott där fängelse ingår i straffskalan döms cirka 17% till utvisning, än färre får denna delen av domen verkställd. Sammantaget tyder dettta på en mycket omfattande brottslighet av allvarligt slag från utrikes födda i Sverige.

 


"JUSTITIEMINISTERN FÖREKOM AKBR:S KRAV" löd rubriken på en annan artikel i samma nummer av ST:

"AKBR kräver att regeringen uttalar sig i massmedia om de utvisades barn ­ och det är precis vad justitieministern nyligen gjort. Uttalandena gjorde Thomas Bodström(s) i en TT-intervju som kablades ut över landet i lördags. Kort innan personen eller personerna som kallar sig AKBR lämnade brevet med hoten och det påstådda stöldgodset i ST:s brevlåda.

Till TT sade då justitieministern att regeringen vill förbättra domstolarnas möjlighet att se till barnens intressen i fall som gäller utvisning av grova brottslingar. Det ska enligt ett färskt förslag ske genom att socialtjänsten på ett tidigt stadium får yttra sig om vilka konsekvenser en utvisning skulle få för den brottsmisstänktes barn."

 


 Se vidare:

Barnens bästa?