Aktuell kommentar - vecka 04/09

 

 

Obama

Barak Obama är nu installerad som president för USA.

Svarta i USA gläder sig över valet av Obama, pga hans hudfärg. Det ger dem någon att se upp till, och identifiera sig med. Det fyller dem med stolthet att deras land nu har en svart president.

Sedan länge har också funnits parollen "Black is beautiful" - "svart är vackert". Förra året visades t.o.m. en utställning i Sverige med den titeln.

Inget fel i att få känna stolthet över vem man är, ha kontakt med sina rötter och veta vilken grupp man är del av. Men då måste väl det gälla i lika mån för alla människor - oavsett ras och hudfärg?

Som vi vet är så inte fallet. I praktiken ses inte alla människor som lika värda.

Säger någon "vitt är vackert" blir detta starkt ogillat av makthavarna inom massmedia och politik, om det inte rentav är åtalbart ("hatbrott", "hets mot folkgrupp").

När en moderatpolitiker i Södertälje för några år sedan reagerade mot att tidningarna bara avbildade invandrarbarn, så att ljushåriga svenska barn inte kunde identifiera sig, inte kände sig sedda, inte blev bekräftade - då blev det ett ramskri. Fördömandena från den moderata partiledningen var allt annat än modererade. Politikern tvingades lämna sina kommunala uppdrag.

Minsta eftertanke visar hur man mäter med olika mått, hur obalansen är total. Det blir tyvärr ingen överdrift att här tala om indoktrinering och hjärntvätt.

 

Barak Obama tillträder i en tid av extrema ekonomiska svårigheter. Samtidigt som USA:s statsskuld är större än någonsin och nått helt ofattbara belopp ökar arbetslösheten snabbt i landet.

Det är naturligtvis oerhört angeläget inte bara för det amerikanska folket att den nya USA-administrationen lyckas vrida landet ur denna mardrömslika kniptång. Där kan vi bara önska Barak Obama lycka till!

Redan när George Bush II tillträdde för åtta år sedan hade USA en gigantisk statsskuld. Under hans tid som president fördubblades skulden, genom en häxbrygd av skattesänkningar och krigsäventyr, överkonsumtion och handelsunderskott.

Borde det inte stämma till eftertanke hur en så katastrofal utveckling kunnat fortgå så obemärkt? 1)


 Se vidare:

Kontroversiella lintottar

Resa till USA 2007

Superskulden

 

1) Hur lät vår egen statsminister, tillika moderatledare, Fredrik Reinfelt, efter sitt besök i Washington och sina samtal med president Bush? Jo, han var mycket imponerad. Reinfelt uppfattade det som att USA hade en president med stora intellektuella förtjänster.