Aktuell kommentar - vecka 35/07

 

 

Statsministerord

Det är inte ofta som Blågula frågor kan instämma i vad som skrivs på Expressens ledarsida, men den 28 augusti i år skedde det.

Det är Sakine Madon som skriver, efter våldsangreppet på ett möte för Ung Vänster i lördags. Ett 20-tal svartklädda ungdomar kastade vattenfyllda flaskor och gick löst på mötesdeltagare med batonger.En 18-åring blev grovt misshandlad, fyra personer hamnade på sjukhus.

På webbsidan för "Nationellt motstånd" tar en grupp på sig ansvaret för dådet.

Ur Expressenartikeln:

"Förklaringen till dådet är ingen överraskning: hämnd mot extremvänstern, med motiveringen att 'De så kallade autonoma antifascisterna har valt att trappa upp det politiska våldet. Vi är beredda att möta detta och driva det till dess yttersta gräns.'.
 
Att våld föder våld är ingen nyhet för de flesta bortom demokratiska analfabeter till höger och vänster. Sverigedemokrater och andra främlingsfientliga har många gånger hotats, misshandlats och fått bombhot riktade mot lokaler.
 
AFA, Antifascistisk aktion, skryter ofta med stolthet om de olika dåden mot 'nazistsvinen' på sin hemsida.
 
Okej, så vi har två gäng idioter som är svartklädda, gärna maskerade, hatar globalisering, avskyr Israel och som gillar våld som politisk metod. Det är lockande att tänka 'två gäng idioter, låt dem bråka', med ett axelryck.
 
Men den som tror att våldet håller sig mellan extremister är naiv. Se bara hur båda sidor nu attackerar en mer legitim gren av det politiska motståndarlägret.

Högerextremister ger sig på Ung vänster och vänsterextremister ger sig på sverigedemokrater..."

Expressen frågar: vad blir nästa steg?
 
"...Har AFA tänkt ge sig på alla höger om socialdemokraterna, och tänker nazister ge sig på alla antirasister de kommer åt?
 
Den som minns valrörelsen i fjol minns också hur centern och arbetsförmedlingens lokaler attackerades av förvirrade vänsteraktivister."

Våldet rymmer sin egen logik av upptrappning och spridning:
 
"Ung vänster lovar att 'intensifiera den antirasistiska kampen' och skriver på hemsidan att '...vi som var där kände bara att vi blev ännu mer förbannade och mer motiverade att fortsätta kämpa mot rasismen.' Det är en naturlig reaktion.
 
Här kan extremvänstern och extremhögern lära av varandra; man får inte folk att ändra ideologi genom att spöa upp dem. Snarare stärker man sin 'fiende'."
 

Var är avståndstagandet från våldet? undrar Expressen:

 
"Var håller övriga partier hus nu när vänsterpartister utsätts, och var finns alla demokrater på vänsterkanten när sverigedemokrater terroriseras?
 
Det här selektiva fördömandet avhumaniserar meningsmotståndare, och det är just avhumanisering som våldet baseras på."
 
En slapp attityd mot det som sker är det sista vi behöver, avslutar Expressen sin ledarartikel.


En BGF-läsare skrev den 23 april i år till statsminister Fredrik Reinfeldt med anledning av AFA:s angrepp på SD-möten och Sverigedemokraternas svårigheter att få hyra möteslokaler:

"Har Sverige upphört att vara en demokrati där yttrande- och åsiktsfrihet finns? ...Sverigedemokraterna har hela tiden förföljts av vänsterhuliganer med våld och hot och polisen gör ingenting för att skydda dem. Det är oerhört att detta skall få fortgå år efter år."

Svaret från Sveriges statsminister löd i sin helhet:

"Hej Elisabeth!

Tack för ditt e-brev. Statsminister Fredrik Reinfeldt har bett mig svara dig.

Regeringen har ingenting att göra med hur/var/när Sverigedemokraterna håller sina möten.

Vänligen,

Joanna Ljunggren
Brevenheten
Statsrådsberedningen"

 


 Se vidare:

Barbariskt

Brev till Reinfeldt

Dubbel kränkning

Kontroversiella lintottar

Limbo

Pragmatism

Ursvenskt