Aktuell kommentar - vecka 22/05

 

 

Leve nationerna!

Nej-sidan vann folkomröstningen i Frankrike den 29 maj 2005.

- Valdeltagandet blev högt: 70%

- Majoriteten blev klar: 55%

- Omröstningen gällde förslaget till ny EU-konstitution.

Samtidigt finns där en underström, av något mer. Utgången av omröstningen kan ses som en seger för nationalisterna i Frankrike.

Ska nationalister i andra länder uppfatta detta som en form av hot? Nej, självfallet inte! Tvärtom!

Den nationalism som under valsöndagen vann en seger i Frankrike är inte av något aggressivt eller expansionistiskt slag. Denna nationalism står inte i motsättning till andra folks nationalism.

Beträffande angelägenheter för det egna landet ska det egna folket få bestämma. Sedan kan ett samarbete ske över nationgränserna -men då är det ett frivilligt sådant, av suveräna stater. Gärna en lös federation - men med strikta gränskontroller för bekämpning av brottsligheten.

Dithän måste det nu gå. På samma sätt som Sovjetsystemet brakade ihop av sin egen tyngd kommer EU-systemet att göra det. Ju förr detta sker, desto bättre.

Ja till nationalstaternas Europa!

 

 

 Statsminister Göran Persson (s) i TV den 29/5 -05:

"Frankrike har inte mer rätt att bestämma om fördraget än vad vi har."

"Fransmännen får rösta för sig och vi får rösta för oss."

Efter Frankrikes beslut spelar det mindre roll om Sverige säger ja till konstitutionsförslaget - vare det sker demokratiskt i en folkomröstning eller genom beslut av etablissemanget i riksdagen. Det är nämligen ett beslut som förutsätter enighet. Förslaget har genom fransmännens nej redan fallit.