Aktuell kommentar - vecka 16/05

 

 

Krisberedskap?

Vad har ansvariga politiker i Sverige lärt av för Estoniaförlisningen och sedan Tsunamikatastrofen i Sydostasien?

Har man lärt att det gäller att framförhållning och att agera snabbt?

Från SR:s webbsida den 14/5 -05:

"LÄKARNA MAKTLÖSA MOT MARBURGFEBERN

Sjukvårdspersonal i skyddsdräkter mot marburgsmitta i staden Uige i norra Angola. Blödarfebern marburg dödar nu tio människor om dagen i Angola."

"... efter kriget kom den fruktade blödarfebern, marburg, en sjukdom utan bot och med högre dödlighet än släktingviruset ebola, och har hittills dödat fler än 200."

"Om det går att hejda virusspridningen vet inte de internationella läkarteamen på plats ännu."

"I Uige hör det till traditionen att en avliden skall hedras länge och att så många som möjligt skall beröra kroppen. Och det är just då som viruset smittar som värst, eftersom det överförs med kroppsvätskor."

"Läkarteamen på plats vet att de är maktlösa. De kan inte erbjuda bot utan bara försöka hindra att epidemin sprids till allt fler och allt längre bort."

Från SR:s webbsida den 16/5 -05:

"MARBURGFEBERN FORTSÄTTER ATT KRÄVA LIV

I Angola fortsätter dödssiffran att stiga i den fruktade marburgfebern. På fredagskvällen hade sammanlagt 230 dödsfall i blödarepidemin rapporterats in till hälsodepartementet.

Ännu kan medicinska experter inte se något slut på epidemin.

Marburgfeber är en så kallad blödarfeber, som sprids av virus och bryter ut i epidemier med hög dödlighet.

Marburgepidemin i Angola är den värsta i sitt slag sedan viruset först upptäcktes 1967. Då smittades laboratorieassistenter i tyska Marburg av apor."

 


Ett virus mot vilket ingen bot finns, och där dödligheten lär vara hundraprocentig. Vad händer om detta virus skulle nå Europa och Sverige?

Vad gör svenska myndigheter för att hindra denna sjukdom från att nå Sverige?

Naturligtvis borde hela EU nu ha en särskild kontroll på afrikanska resenärer. Resande från Angola borde sättas i karantän!

 


 

 Se vidare:

Beredskap