Aktuell kommentar - vecka 37/03

 

 

I Palmes fotspår

Anna Lindh var, vid sidan av Margot Wallström, ja-sidans kanske tyngsta namn. Hon kunde ha blivit en efterträdare till Göran Persson på statsministerposten.

Lindh var en typ av politiker som man hellre vill ha på sin egen sida än som motståndare. Hon hade ett engagemang och en kunskap, en ärlighet och en integritet, som lyste igenom.

Politiskt kan hon sägas ha gått i Olof Palmes fotspår, hon hade samma grundvärderingar. Detta gjorde att hon i konflikten israeler-palestinier, judar-arabar, tog ställning för den svagare parten. Hon fördömde också USA angreppskrig mot Irak.

17 år efter mordet på Olof Palme - och fyra dagar före folkomröstningen om EMU - rönte Anna Lindh samma öde: mördad i Stockholm, mitt bland andra människor.

Vem som mördade Olof Palme blev aldrig klarlagt. När detta skrivs, den 11/9 -03, har ännu ingen misstänkt gripits för mordet på Anna Lindh - kommer även detta mord att förbli ouppklarat?

 


I princip finns två tolkningsalternativ:

1. Det var ett spontant mord, genom tillfälligheter och stundens infall.

2. Det var planerat, i förväg förberett och kanske beställt, mord.

 


I det första fallet skulle det ha att göra med den i allmänhet otryggare samhällsmiljön. Alltfler går omkring beväpnade, tröskeln för att tillgripa våld sänks och spärrar saknas ofta när man väl börjat misshandla.

Här finns:

Gängrelaterad våldsbrottslighet. Exempel på detta förekommer dagligen, i våra större städer.

Våld genom psykpatienter som går lösa. Exempel på detta har vi nyligen haft bl.a. i Åkeshov och på Västerlånggatan i Stockholm.

Visst politiskt relaterat våld. Exempel på detta hade vi senast i Södertälje, då beväpnade AFA-iter angrep ett ND-möte. Detta kan skapa en farlig spiral, med ett våld som successivt trappas upp. 1)

 


Tillvägagångssättet vid mordet på Anna Lindh tyder dock på att det inte bara var en knivskärning i hastigt vredesmod, utan en aktion med avsikt att döda. Mördaren drog ned offret på marken och säkerställde att livsviktiga organ skadades. Det faktum att han lyckades ta sig från mordplatsen indikerar också att det hela var förberett.

Kanske var det en yrkesmördare som slog till. Då kan det vara mäktiga politiska krafter, med tillgång till resurser, som ligger bakom.

Vilka hade något att vinna på det inträffade?

Om inte heller detta politikermord klaras upp blir detta en fråga som kvarstår.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

1) Kommunalrådet Lago i Södertälje vill efter dessa mötesstörningar förbjuda Nationaldemokraterna (som finns representerat i Södertälje kommunfullmäktige) att hyra möteslokaler i kommunen.

I sak betyder detta tillämpande av sharialagar: offret straffas - inte förövarna. I Nigeria ville man stena en kvinna till döds därför att hon blivit med barn genom en våldtäkt. (Åter till texten)