Aktuell kommentar - vecka 33/02

 

DN:s annons-nej

Dagens Nyheter har på nytt sagt nej till en annons från Sverigedemokraterna.

Samma sak skedde i våras. Då hänvisade man till innehållet i annonsen. "Vi säger vad du tänker" - detta fann redaktör Hans Bergström oacceptabelt. Tydligen förutsätter han att DN:s läsare tänker orena tankar.

Denna gång gäller Bergströms invändningar inte annonsen, utan organisationen. Sverigedemokraterna har "rasistiska stråk". Som grund för detta anförs ett enda exempel, nämligen att SD motsätter sig utomeuropeiska adoptioner.

Detta är ju bara ett svepskäl.

Det egentliga skälet till DN:s annonsvägran är att Sverigedemokraterna representerar en kritik av massinvandringen och det mångkulturella projektet. Inte någon organisation med en sådan kritik kan få in annonser i DN.

 


Här finns erfarenheter att hänvisa till. Blågula Frågor vände sig våren 1996 till Dagens Nyheter med en annons som såg ut så här:

 

 Tillhör du

DEN

TYSTA (DE)

MAJORITETEN?

KÄNNER DU att man inte kan yttra sig om flyktingpolitik utan att bli stämplad som "främlingsfientlig", "rasist", osv?

HAR DU MÄRKT att massmedia i Åselefallet bara släppt fram debattartiklar som angripit regeringen - inga som försvarar regeringen?

ANAR DU att våra journalister inte sagt "hela sanningen" om invandringen till Sverige?

Tidskriften Blågula FRÅGOR har tillkommit för att ge den information om invandringen som våra massmedia inte ger. Den syftar till att försvara demokratiska principer, vill motverka polarisering och våld, tar kamp för yttrandefriheten.

LÄS DEN - STÖD DEN!

Det såg ut att att vara problemfritt tills fyra dagar före det tänkta publiceringsdatumet. Då sade Dagens Nyheter plötsligt nej.

Någon motivering gick inte att få.

 


 

 Se vidare:

Brev till Hans Bergström