Tingsryd 2

Den skyldige till det nya mordet på en svensk lantbrukare, det i Tingsrydstrakten, var inte asylsökande. Han hade inte ens uppehållstillstånd i Sverige. Detta betydde dock inte att han var bara på tillfälligt besök.

Ur Svenska Dagbladet den 14/1 -04:

"EFTERLYST BODDE LÄNGE I SVERIGE

Den 48-årige man som i måndags häktades i Växjö misstänkt för dråpet på en 51-årig lantbrukare har sedan år 2000 rört sig i full frihet i Kronobergs län, trots att han varit internationellt efterlyst. Dock drog länsstyrelsen i hans körkort förra året - på grund av den tidigare morddomen."

Mannen var efterlyst för mord i Jugoslavien, sedan 1999:

"Mannen folkbokfördes i Sverige i slutet av oktober 2000. Sedan dess har han varit skriven hos en nära släkting som bor i ett samhälle i Kronobergs län, skriver Smålandsposten.

De senaste åren har mannen deklarerat och länsstyrelsen har enligt ett beslut den 12 februari 2002 återkallat mannens körkort.

I sin motivering till att dra in mannens körkort under 36 månader fram till februari 2005 skriver länsstyrelsen bland annat:

'Ni har gjort Er skyldig till mord enligt republiken Serbien/Jugoslaviens brottsbalk. Brottet är därmed grovt och hänsynslöst. Det får därför antas att Ni inte kommer att respektera trafikreglerna och visa hänsyn, omdöme och ansvar i trafiken. Förutsättningar för återkallande av ert körkort föreligger därför.'"

En kopia på skickades till polismyndigheten.

"Ursprungligen kom mannen hit 1976. I oktober 1987 greps han misstänkt för anstiftan av mord på sin svärmor i Jugoslavien. Han skickade två torpeder dit för att mörda henne. Det gjorde de också, men den ene av dem skadades så illa vid mordet att han kunde gripas.

På så sätt rullades historien upp. Mannen utlämnades tillsammans med en av torpederna 1988 och året därefter dömdes han till 20 års fängelse."

"Det är svårt att hitta personer som vill gömma sig", konstaterar länpolismästaren i Kronoberg.

 


Blågul kommentar

I detta fall röjde mannen sig genom att mörda en lantbrukare. Hur många personer finns det totalt, som är folkbokförda i Sverige men inte har uppehållstillstånd?

 


 Se vidare:

Tingsryd

Traryd