En artikel från 1993, till DN Debatt. Den togs inte in.

 


Myt och verklighet

Massmedieforskaren Stig Arne Nohrstedt tog i DN Debatt den 19/9 upp journalistikens ansvarslöshetsetik, och kom in på främlingsfientlighet.

SAN refererar till "lyfta-på-locket-myten" (om pressens förtigande av förhållanden som är ofördelaktiga för invandrare) - men utan att argumentera för varför det skulle vara just en myt. Istället ger han, genom sin egen artikel, ett konkret exempel på fenomenet "lägga locket på".

Det är ju en sak att Expressens löpsedel saknade täckning i resultaten från dess SIFO-mätning. Det finns ingen majoritet av svenskar som vill "köra ut" invandrare.

En annan sak är den del av resultatet som säger att en majoritet (57%) vill att Sverige fortsättningsvis tar emot färre invandrare. SAN utsår tvivel om att detta skulle stämma.

I själva verket var detta inte den första opinionsmätningen i denna fråga, och dess resultat ligger helt i linje med tidigare undersökningar - från TEMO och från Göteborgs Universitet. Dessa visade t.o.m. på en högre andel restriktiva än Expressens SIFO-mätning.

Så Expressens allmänna slutsats stämde: "Svenska folket har en bestämd åsikt om invandring och flyktingpolitik. Makthavarna har en helt motsatt åsikt." Däremot var detta inte något vare sig nytt eller sensationellt.

SAN:s övriga resonemang tyder ändå på en medvetenhet om att det kan finnas en stor kritisk folkopinion vad gäller flyktingpolitiken. Han varnar för att ge röst åt denna opinion. "I värsta fall" kan, menar han, något sådant mynna ut i "folkmord och demokratins undergång".

Det här är en typ av resonemang som nu skymtar fram allt oftare i media. Lyfter man på locket väller liksom stanken fram. Vanliga människors känslor och åsikter är inte rumsrena. För demokratins skull måste folket hållas i schack.

Om SAN menar att flyktingpolitiken är laddad och att det ryms faromoment i att rakt av redovisa en del missförhållanden, så har han möjligen rätt. Enskilda individer kan då kanske inspireras till våldsdåd.

Men på lång sikt är det en ohållbar strategi att försöka undanhålla svenska folket viktiga fakta. Det skapas bara en förtroendeklyfta. Människor lär sig misstro massmedia och känna distans till makthavare.

Till den irritation som kan ligga i diverse faktiska missförhållanden kommer då känslan av att bli kränkt, när man inte behandlas som en vuxen medborgare. Där ligger "främlingsfientlighetens och rasismens verkliga dynamik"!

Tag för övrigt exemplet Trollhättan. Det började inte med en moskébrand. Denna föregicks av en upptrappning, där invandrarungdomar under en längre tid provocerade svenskar. Om detta teg lokalpressen, och nu i efterhand ställer sig en del journalister frågan om man där agerade rätt.

Expressens misstag bestod inte i att lyfta på locket. Misstaget bestod i att man aldrig verkligen gjorde det. Trots att tidningen konstaterat att 57% av svenska folket önskade en mer restriktiv flyktingpolitik lät man aldrig någon enda representant för denna opinion komma till tals i spalterna, och förklara sina åsikter.

Jan Milld