En artikel från sommaren 1994. Sänd till tidningen Arbetet, men ej publicerad:


Målkonflikter

I Arbetet den 15/8 skriver Bo Lindblom om "Människors rätt till skydd". Det är svårt att inte avundas honom. Med Lindbloms synsätt finns inga målkonflikter och inget i dilemma i flyktingpolitiken - någon ekonomisk eller social verklighet i Sverige att ta hänsyn till existerar inte. Det är bara att "ge järnet". Allting stämmer, allt är harmoni. Det enda problemet i sammanhanget är att det finns människor som reser invändningar.

Sverige beviljade under förra året 59.000 uppehållstillstånd, vilket är fyra gånger mer än tio år tidigare, och mer än vad alla övriga nordiska länder beviljat sammantaget. Ändå är det bara att fortsätta som hittills, helst ska vi vara än mer generösa. Något behov av kvantitativa restriktioner föreligger inte, som Lindblom ser saken.

Lika litet ser han något kvalitativt problem. De människor som hittills, efter asylansökan, beviljats uppehållstillstånd i Sverige är alla förföljda människor, med goda skäl att få stanna här. Möjligheten av att många sökt sig hit i första hand på grund av Sveriges välfärdssystem är honom uppenbarligen främmande. Ska någon repatriering genomföras framöver så ska det ske helt på vederbörandes eget initiativ.

Enligt Bo Lindblom finns det egentligen vara en enda fråga att ta ställning till: har en person skyddsbehov eller inte? Till de skyddsbehövande vill han då räkna inte bara konventionsflyktingarna utan också den stora majoriteten av asylsökande som fått tanna - de som inte fått asyl, men ändå beviljats uppehållstillstånd, av "humanitära skäl".

Lindblom tar upp några enskilda länder som exempel på förtryck, bl.a. Iran. Det är antagligen så att han har rätt. Problemet är att här finns så många fler exempel av samma slag.

Vi läser nu dagligen om situationen på Kuba - vem kan bestrida att kubanerna har goda skäl att fly?

I Stockholms-Tidningen den 12/8 skriver Juan Fonseca om våldet i Peru och pläderar för att inga avvisningsbeslut ska verkställas vad gäller asylsökande peruaner. Visst har han rätt om våldet i Peru.

På DN:s insändarsida den 14/8 skriver Koorosh Khosravi från Gimo flyktingråd att vi bör bevilja samtliga asylsökande bangladeshier i Sverige asyl, för "annars blir det dubbelmoral att ställa upp för en berämda författare men offra 'de vanliga'. Deras liv har samma värde." Det ligger mycket i det.

I SvD den 17/8 skriver Kurdo Baksi om kurdernas svåra situation i Turkiet, och avslutar: "Att neka en kurd från Turkiet asyl är att leka med människoliv." Så sant!

På detta sätt kan man utan svårighet fortsätta uppräkningen, och få en mycket lång lista på länder där det råder krig och förtryck, våld och förföljelse, svält och nöd. Det är omöjligt att förneka att individer därifrån skulle ha goda skäl att fly. Sammantaget kommer det att handla om många 100 miljoner människor. Det blir mer än vad Sverige har någon möjlighet att klara.

Bo Lindblom påstår - baserat på synintryck från Amsterdam, London och Paris - att "Sverige knappast har Europarekordet i invandring." Men det är just precis vad vi har! Under tioårsperioden 1984-93 hade vi 288.000 asylsökande. Detta överträffas av bara ett annat land i Västeuropa, nämligen Tyskland. Men i relation till sitt invånarantal hamnar Sverige på första plats. Ser man till beviljade uppehållstillstånd ligger Sverige på samma sätt i topp.

Teoretiskt sätt skulle naturligtvis Sverige ändå kunna ta emot fler flyktinginvandrade, även om vi redan ligger i topp. Men vad som än sägs om hur "gott om plats" vi har så söker sig de invandrade inte till glesbygder utan till gettton kring våra större tätorter. Vad som än sägs om att Sverige är "ett rikt land" så har våra socialförsäkringsystem nu råkat i gungning och vissa kommuner har svåra ekonomiska problem. Har Bo Lindblom inte hört nödropen från Botkyrka?

Redan nu har vi stora integrationsproblem, märkbara i människors vardag. Och en majoritet av det svenska folket önskar en mer restriktiv flyktingpolitik.

Det är ett sorgligt faktum att lidandet och eländet i stora delar av världen inte kan klaras genom att människorna där flyttar till i-länderna i väst. Det är förhållandena inom u-länderna själva som måste förändras, som Ingrid Björkman mycket riktigt påpekat. För detta har dock Lindblom föga förståeelse - flyktingpolitiken ska inte "vårda sig om de länder varifrån flyktingarna kommer".

Låt mig då bara konstatera att s-propositionen SOU 1990/91:195, "Aktiv flykting- och immigrationspolitik", pläderade för en politik som siktar till just detta. Det gäller att "undanröja och lindra orsaker som ligger bakom flykt och påtvingad migration".

Antag att Lindblom har rätt i svårigheterna att åstadkomma repatrieringar. Antag att han också har rätt om svårigheterna att dra en gräns mellan konventionsflyktingar och människor med andra typer av skyddsbehov. Vad blir då slutsatsen?

Min slutsats blir att Sverige nu behöver ett "moratorium" vad gäller fortsatt flyktingmottagning. Vi måste då ett andrum så vi först kan integrera alla dem som redan kommit hit, innan vi släpper in fler. Moraliskt sett bör vi ha rätt till en paus åtminstone intill dess att andra västeuropeiska länder hunnit ikapp oss.

Då kan anföras, att Genevekonventionen har vi undertecknat, den är vi förpliktade att tillämpa även i fortsättningen. Men 1967 års tilläggsprotokoll till konventionen - som utvidgade den till att omfatta även andra världsdelar än Europa - var frivilligt. Detta protokoll kan och bör vi nu säga upp!

Vi kan framöver komma att få mer än nog av problem med flyktingsströmmar från våra egna grannländer, i öster. Som s-propositionen 1991 också sade, "varje land har ett ansvar för sina egna medborgare".

Jan Milld