image
image
image
image
 

"Forskare"


Har man svaga argument i sak kan man försöka kompensera sig genom att få sina subjektiva åsikter presenterade som objektiva fakta. Detta kan ske genom att förmedlaren får titeln "expert" eller "forskare". På detta har vi redan sett många exempel, till massinvandringens försvar.

Vad som nu tycks ske är en upptrappning, såtillvida att det politiska budskapet från föregivna forskare blir alltmer aggressivt och öppet propagandistiskt. Ett exempel på detta var ett inlägg på DN Debatt den 26 juni 2003, presenterad på följande sätt:

"Ju flera av en kommuns invånare som deltar i frikyrkliga möten, desto ovanligare är det att de främlingsfientliga Sverigedemokraterna lyckas få plats i kommunfullmäktige. Det har statsvetaren Magnus Hagevi funnit i en forskning som stöds av Vetenskapsrådet. Han presenterar sin rapport vid den statsvetenskapliga världskongressen i Sydafrika om några dagar..."

Hagevi skriver bland annat följande om SD:

"...är framgången för det starkt främlingsfientliga partiet en varningsklocka för medborgare och politiker som är engagerade i förändringen av Sverige till ett mångkulturellt samhälle."

Som "främlingsfientlig" uppfattar denne forskare uppenbarligen även den som vill minska asylmissbruket eller motsätter sig tillväxten av etniska enklaver i Sverige:

"Det positiva sambandet mellan religiösa mötesbesök och stödet för Sverige som ett mångkulturellt samhälle bekräftas också på individnivå. Det visar mina analyser av SOM-institutets frågeundersökningar och väljarundersökningarna genomförda på Göteborgs universitet. När svenska medborgare ombads ta ställning till påståendet "ta emot färre flyktingar i Sverige" var regelbundna religiösa mötesbesökare en av de få grupper där fler personer avvisade det främlingsfientliga påståendet än som stödde det."

För Hagevi består världen av "goda" respektive "onda" krafter, där bara en hållning till invandring är möjlig för den som vill räknas som "god":

"I kommuner med relativt många kyrkobesökare är de som aldrig går i kyrkan också relativt positiva till flyktingar...

De goda krafter som vill stödja det mångkulturella samhället bör beakta att många religiösa organisationer - framför allt frikyrkor - är en positiv resurs i detta arbete. Allt från kommunalpolitiker till statsråd som integrationsminister Mona Sahlin har stor anledning att stödja frikyrkornas arbete. Därigenom kan de också öka stödet för Sverige som ett mångkulturellt samhälle."

Behöver det finnas något samband mellan intentioner och resultat?

Räcker det med goda intentioner, även om resultatet i slutändan blir allmänt kaos och ökat lidande?





image


 
image
 
 
image