Ronny Landins död

Ur "Nazismen i Sverige 1980-1997", av Heléne Lööw:

"Nickstabadet

Midsommarafton 1986 har fyra skinheads och en punkare, samtliga från Stockholm och Nynäshamn, samlats på Nickstabadets campingplats. De är där tillsammans med syskon, flickvänner och kompisar. Fyra av dem, här kallade 'Joakim', 'Anders', 'Martin' och 'Tony' driver omkring på campingplatsen... När 'Tony' är vid kiosken blir han kallad nazist eller rasist av ett gäng invandrare och slagsmål utbryter. ..'Tony' får hjälp av sina kompisar och efter en stund jagas invandrarna iväg.

En bit nedåt gången stannar skinheadsen och skriker efter dem. I närheten står en parksoffa och där sitter Kent, Ronny R och Ronny Landin med kompisar. Även de har druckit en del under dagen och kvällen. Kent och Ronny R reser sig upp och går fram till skinheadsen. Kent ifrågasätter vad de håller på med och får till svar att han inte ska lägga sig i. Klockan är nu omkring 22.00.

De bägge grupperna börjar gräla med varandra och efter en stund råkar 'Joakim' och Kent i slagsmål. Efter ett tag får Kent övertaget. Det oroar en av skindheadsen, som beger sig bort till tältplatsen för att hämta hjälp. De övriga kastar sig in i bråket. När Ronny Landin ser att det inte går bra för hans vänner går han mot slagsmålet och blir även han inblandad.

När 'Joakim' känner att han blir fri reser han sig upp och konstaterar att han blöder kraftigt och har ont. En kort stund därefter hamnar han dock i bråk med Landin. Hur detta går till är oklart."

Strax upphör dock detta slagsmål. Både 'Joakim' och Kent avlägsnar sig. Det är då det händer:

"Under tiden hamnar Landin i bråk med de kvarvarande och fälls till marken. Han får ta emot sparkar tills han inte rör sig längre..."

 


Handens tingsrätt dömde tre av skinnskallarna som skyldiga till dråp till åtta års fängelse. Hovrätten sänkte senare till fyra, fem respektive sex års fängelse.

"Fallet röner stor uppmärksamhet i massmedia. Inledningsvis rapporteras i dramatiska ordalag om att Ronny Landin blivit ihjälslagen när han försökt skydda en grupp invandrarbarn från de rasande skinheads som sjungit svenska nationalsången och pekat finger åt dem.

Tidningarna blandar därvid ihop två olika händelser: 'Joakim' och några kamrater hade tidigare på dagen gått runt på campingplatsen och sjungit nationalsången och några invandrarbarn hade pekat finger åt dem. 'Joakim' hade för att skrämmas då tagit fram en kniv och hållit den ovanför huvudena på dem. Inget slagsmål hade utbrutit. När 'Joakim' senare lägger märke till att invandrarna börjat riva sitt tält ångrar han sig och ber om ursäkt.

När denna händelse inträffar befinner sig Landin inte ens på campingen.

I artiklarna förutsätts det att skinheadsen startat bråket, både med invandrargänget och sedan med Landin och hans kompisar - trots att det finns ett vittne som var med Landin och som hävdar att båda sidor var lika villiga att slåss. Vittnet är inte okänt för pressen, eftersom de citerar honom angående andra uppgifter.

När rättegången vid Handens tingsrätt inleds publicerar Aftonbladet en artikel med rubriken 'Han dansade över sitt döende offer'. Några uppgifter om detta finns överhuvudtaget inte i fallet.

Den 4 juli 1986 anordnas en stor manifestation på Sergels torg i Stockholm för att hedra Ronny Landin minne och protestera mot rasismen i samhället. Initiativet till manifestationen hade tagits av Riksförbundet Stoppa Rasismen, som lyckats samla företrädare för hela Folkrörelse-Sverige.

Representanter för Riksförbundet Stoppa Rasismen, fackföreningsrörelsen, kyrkan och Bevara Sverige Blandat håller tal. Vid mötet tillkännages även instiftandet av Ronny Landins minnesfond, som skapats på initiativ av Stoppa Rasismen och Landins föräldrar.

Sedan 1988 har fonden årligen delat ut Ronny-Landin-priset till någon som gjort en god insats mot rasism och främlingsfientlighet."