Angränsande BGF-avdelningar:

 

Tre citat:

"Jag minns, att när jag växte upp, så var jag aldrig nöjd med mig själv. Vi lärdes att skämmas över vilka vi var och vilka vi är. Det känns hårt när man är ung och försöker förstå."

Judy Swamp, mohawk

(i Kevin Kostners TV-program om Nordamerikas indianer)

 

"Vår politiska filosofi kommer att vara svart nationalism... Det kan inte bli någon svart-vit enhet innan det först finns en svart enhet. Vi kan inte tänka på att förena oss med andra innan vi har lyckats förena oss inom oss själva. Vi kan inte tänka på att vara acceptabla för andra innan vi har bevisat oss acceptabla in för oss själva."

Malcolm X, ledare för svarta muslimer i USA

(i filmen om Malcolm X:s liv)

 

"Återinför den svenska flaggan! Den är inget fult, inget skamligt. Det är en skam om en nation inte har en flagga, det är en skam om en nation inte vågar sjunga nationalsången på skolavslutningen. ... När man legaliserar det, och bejakar den svenska sidan - och det gäller de svenska barnen också - så kan man faktiskt bjuda på att även acceptera en utländsk kultur, och ta del av den. Men det är väldigt svårt att bejaka något utländskt, något främmande och udda, när man inte får bejaka sitt eget."

Sasja, svensklärare

(i TV-programmet "Stop" den 19/4 -98)

 

 

 

Nationalism