Kulturimperialist

"Ja, jag är kulturimperialist". Så löd rubriken på en intervju aBertel Haarder i Berlingske Tidende i september 2003. Här översatt till svenska av Exilens "Skåningen":

 


"Integrationsminister Bertel Haarder (V) gör upp med kulturrelativismen. Vi måsta stå upp för våra värderingar, menar han och tillägger: 'Ja, jag är kulturimperialist.'

Bertel Haarder har fört kultur- och värdekamp i en hel mansålder. Som undervisningsminister kastade han sig in i en strid om historieundervisningen och de tillhörande läroböckerna, och i en rad böcker har han angripit, det han har beskrivit som den självgoda danska mentaliteten."

Nu är problemen andra. Vad är budskapet Bertel Haarder?

'För mig är det viktigaste att vi vågar stå upp för våra egna värderingar. Även om det kan uppfattas som en slags kulturimperialism. Det är en sorts imperialism, när vi påstår, att våra egna värderingar är de rätta och t ex islamisternas inte är rätt. Vi anser att det är rätt att våra demokratiska ideal och våra mänskliga rättigheter utbreds till länder, där det inte finns sådana traditioner. Självfallet är det imperialism. Det samma gör sig gällande, när det kommer utlänningar till Danmark, där vi också i högre grad än tidigare bör hålla fast vid våra värderingar.'

Vilka värderingar tänker du på?

'Vi lägger vikt på demokrati, mänskliga rättigheter och en modern kvinnosyn, och det ska sägas högt och tydligt, och vi måste insistera på dessa värderingar. Alltså ut med kulturrelativismen, där man inte stod fast vid något... De borgerliga fri- och rättigheterna är universella.'"

Bertel Haarder ser det som att välfärdsstaten har kört fast, genom att den omyndigförklarat och passiviserat medborgarna. En grundläggande reformering om välfärden ska kunna bevaras:

"'Den är präglad av önsketänkande, av konsekvenslöshet och av bekvämlighetstänkande. Vi förstår inte att vi måste ställa de nödvändiga kraven, om inte en ökande del av de unga och de nytillkomna ska sluta som mottagare i välfärdssamhällets vittförgrenade nätverk. Välfärdssamhället har blivit ett träsk, som drar ner folk ...'"

Detta gäller alltså inte bara invandrare:

"...'Det finns minst en halv miljon danskar, som är minst lika ointegrerade som de 250 000 utlänningarna, vi har. Vi måste stå upp för våra värderingar och kunna ställa krav på de unga. Utlänningsproblematiken kan hjälpa oss att se absurditeterna i det danska välfärdssystemet.'"

"'Pengar betalas ut, utan man kräver något till gengäld. Det är ju enkelt att säga till de 10.000 unga bidragstagarna i Köpenhamns kommun, att nu finns det plats på en rad utbildningar, och om ni inte anmäler er, så får ni inga pengar. Varför gör man inte det? Och om någon inte vill arbeta eller vägrar ta order från kvinnliga anställda, så kommer pengarna att dras in.'

På frågan om inte samarbetet med Danske Folkeparti är ett problem för Venstre svarar Haarder:

'"Jo, alliansen med DF används till att stämpla regeringens strävanden. Men DF är ju på många områden ett parti, som står Socialdemokraterna närmre än t ex Venstre. För det andra så har jag den principen, att en synpunkt aldrig blir sämre av, att det delas med någon, som man på andra områden inte är överens med. Det var negativt för återuppbyggnaden av dansk ekonomi på 1970- och 80-talen, att så många inte ville erkänna, att Glistrup också hade rätt i något...'"

 


 Artikeln i sin helhet finns på adressen: http://www.berlingske.dk/indland/artikel:aid=359082/ 

 


 

 Se vidare:

Lördagsintervju med Haarder

Regeringsprogram

Självsegregation

Venstre