Aktuell kommentar - vecka 12/05

 

 

Fina killar

"Det är en fin kille!"

Så uttalade sig Göran Persson om Ardalan Shekarabi - uppenbarligen utan ironi! - i TV den 18/3.

Man får väl utgå från att statsministerns omdöme om Ibrahim Baylan är likartat - som varit mycket "på tapeten" under de senaste veckorna - eftersom han gjorde denne till minister .

Närmare bestämt var det skolminister som Ibrahim Baylan blev i oktober 2004.

I skoldebatten har hans stående svar varit att kritikerna förespråkar "hårdare tag". Ordningsregler och sanktioner vid brott mot dessa - för att åstadkomma något som kan liknas vid en undervisningssituation i klassrummen - har Baylan konsekvent avfärdat med denna stämpel.

 


För sin egen del skulle Ibrahim Baylan i sin karriär ha kunnat bli lidande av en mer strikt tillämpning av gällande regler, t ex när det gäller att betala igen sina skulder.

Ur Expressen, i mars 2005:

"SKOLMINISTERN JAGAD AV KRONOFOGDEN

...fyra gånger har CSN tvingats gå till kronofogden för att förmå Baylan att betala sina studieskulder."

"... i ett och ett halvt år struntade Ibrahim Baylan i att betala tillbaka sina studieskulder ­ trots otaliga påstötningar från CSN."

Baylan skyller på dels "dålig ekonomi", dels "slarv", men hans ekonomi var nog bättre än de flesta svenskars:

"2001, då Ibrahim Baylan hade en årslön på 303 000 kronor, struntade han i att betala till CSN. Första gången det gick till kronofogden gällde det en summa på 3 765 kronor, andra gången 4 629 kronor, tredje gången 681 kronor och fjärde gången 681 kronor.

­ När det väl hamnade hos kronofogden fixade han till det och sedan dess har det gått bra, säger Magnus Forss.
Ibrahim Baylan har nu kvar 269 845 kronor att betala tillbaka till CSN."

 


På den baylanska "meritlistan" står även valfusk.

Ur Svenska Dagbladet den 17/3 -05:

"Skolminister Ibrahim Baylan deltog under sin tid som SSU-ordförande i valfusk, visar dokument som Svenska Dagbladet tagit del av. Genom att hålla ett extraval flera dagar efter att valtiden gått ut säkrade Ibrahim Baylan högerfalangens majoritet och sin egen plats i SSU:s förbundsstyrelse."

Baylan var ledamot i SSU:s förbundsstyrelse 1997­2001. Vägen dit gick till på "SSU-manér":

"...skolminister Ibrahim Baylan tog sig in i SSU:s förbundsstyrelse genom att som ordförande i SSU i Umeå godkänna ett val som bröt mot stadgarna. De nya uppgifterna visar att kulturen i SSU inte bara tillåtit uppblåsta medlemssiffror och ett hemligt konto till nuvarande ordföranden Ardalan Shekarabis valkampanj utan också valfusk."

Valet gällde ombud till SSU-kongressen, där Baylan tillhörde högerfalangen. Fusket bestod i att fortsätta valet efter utsatt tid, för att få med nya röster - i sin egen favör:

"Enligt SSU:s stadgar ska ombudsval till kongressen vara klara den 2 maj. Men ett protokoll visar hur kretsstyrelsen, på ett styrelsemöte där Ibrahim Baylan deltog, i strid med stadgarna beslutat att man även skulle kunna välja ombud vid ett andra tillfälle, efter att valtiden gått ut. Informationen om den extra valtiden hölls hemlig utom för ett fåtal invigda.

När den stadgade valtiden gick ut på kvällen den 2 maj kunde vänstersidan räkna ut att man vunnit en knapp seger bland de 64 röstande. Men när rösterna formellt skulle räknas veckan efter hade antalet röster plötsligt stigit till 84 stycken.

På ett extra valmöte den 5 maj hade 22 nya röster, till fördel för Ibrahim Baylan, tillkommit. Valet hade skett i den lokala klubben SSU Facket."

Detta valmöte för SSU Facket annonserades inte som något valmöte. Därigenom hölls motståndare utanför.

Därutöver fifflades med medlemslistor:

"...medlemslistan för SSU Facket ändrades under natten till den 5 maj. Detta skedde i ett dokument på SSU-kretsens dator.

En stor del av de nya medlemmarna värvades från studentklubben, där Ibrahim Baylan varit ordförande och hade sitt starkaste stöd. Flera var inte tidigare medlemmar i SSU, utan skrivs in som medlemmar först natten före valet, uppger en källa till SvD."

En person med inblick i Umeå SSU-krets kommenterar:

"- Styrelseprotokollet visar att man planerade för möjligheten att fuska om valet gick emot Ibrahim Baylan. När man insåg att man förlorat valet gjorde man om medlemslistan i SSU Facket, höll ett val som var hemligt utom för de invigda och vann majoriteten."

Ibrahim Baylan kan för SvD inte förklara hur det hela gått till och varför det skedde:

"- Det är åtta år sedan. Jag minns inte sådana detaljer."

 


För Ardalan Shekarabis del kan insyltningen i bedrägerier och lögnhärvor inte överraska. Han kom ju till Sverige och utverkade PUT genom lögner. (Som brittisk medborgare - var han inte flykting!) Inte heller kan det överraska mot bakgrund av den mångåriga mygelkulturen inom SSU. Eller mot bakgrund av hur Shekarabi kuppades in som SSU-ordförande.

Ändå tillförs en extra krydda med Ardalan Shekarabis oskyldiga uppsyn. Dettta visade han prov på redan förra året, efter vad som framkommit om hemliga valfondspengar:

Ur "Öppet brev till SSU:s medlemmar":

"Jag skriver till er med anledning av de uppgifter som framkommit i media de senaste dagarna.

Inför en SSU-kongress med ordförandeval är det vanligt att kandidaterna reser runt i organisationen för att medlemmarna ska få en möjlighet att träffa dem. Innan kongressen 2003 reste därför både jag och den andra kandidaten, Lina Afvander, runt i landet.

Alla dessa resor innebar naturligtvis kostnader. För att kunna betala resorna fick jag stöd från en från SSU fristående organisation som några SSUare i Uppsala startat.

Så här i efterhand har jag insett att det var fel att bedriva den här verksamheten utanför SSU. Nu har det dessutom väckts frågetecken kring vart pengarna som betalade mina resor egentligen kom ifrån. Det var ett stort misstag att inte redan då kontrollera hur allting låg till och det ångrar jag djupt. Därför känns det bra att vi i förbundsstyrelsen har gett SSUs och socialdemokraternas revisorer i uppdrag att reda ut vad som egentligen har hänt, så att vi kan få klarhet i alla de lösa spekulationer som finns.

Jag är glad för det stöd jag har fått av många SSUare i den här jobbiga situationen, men också ledsen över anklagelserna från några SSU-kamrater. Jag hoppas att vi efter detta kan gå vidare tillsammans och bygga ett starkare SSU, det behövs mer i dag än någonsin.

Med vänlig hälsning,

Ardalan Shekarabi,

förbundsordförande SSU"

Nu försöker han samma grepp igen: SSU ska verkligen gått till botten med det hela, för att får klarhet i om det kan ligga något i anklagelserna om uppblåsta medlemssiffror...

I själva verket har naturligtvis Ardalan Shekarabi, i likhet med andra ledande SSU-are väl känt till oegentligheterna, utan att reagera. Tvärtom, han har aktivt deltagit i dem.

Minns ni "Profumoskandalen" i England? Ministern Profumo hade anlitat en prostituerad, men det var inte detta faktum i sig som framtvingade hans avgång . Nej, det var att han hade ljugit om saken i parlamentet, givit sitt "hedersord" men farit med osanning. Storbritannien hade, i varje fall vid denna tid, vissa hedersbegrepp. I Sverige idag är det mer tveksamt om ohederlighet och falskhet, lögnaktighet och bedrägligt agerande, ses med samma allvar.

Frågan hänger ändå kvar i luften: Om figurer som Shekarabi och Baylan ska betraktas som "fina killar" - vad ska då en kille göra för att statsminister Persson inte ska betrakta honom som "fin"?

 


 

 Se vidare:

Mångkultur i praktiken