Vinden vänder?

 

Sydsvenskan

Åke Stolt, kolumnist i Sydsvenskan, skriver den 23/10 -99 skarpt om den misslyckade invandrings- och integrationspolitiken i Sverige. Underrubriken lyder:

"Det är ju ett så svidande, pinsamt och smärtfyllt nederlag som vi alla lider. Och det är hycklarnas och invandrarromantikernas fel."

Några citat:

"Jag vill absolut inte räknas in i den där statistiken som säger att var fjärde Malmöbo avstår kvällsaktiviteter av rädsla för att bli rånad ... Jag tänker vara bland de tre av fyra som gör natten och staden till sin, ifall lusten nu skulle falla på. Det är nämligen det som är poängen med att bo i stan och det är vi som bor därinne i det som går under namnet 'smeten', som håller staden vid liv."

Stolt kommer så in på TV:s "Reportarna" som i ett program tog upp situationen i Malmö. Han blev ledsen "över att kritiker tystades ner och kraftlösa, rädda politiker inte för tio år sedan vågade säga vad de tyckte och handla därefter."

De sanningar som till sist framkom i programmet, kom från invandrarna själva:

"När 'Dallas', en f.d. dansare från Senegal som jobbar i Malmö boxningsklubb, talar om att ställa krav, att hålla inne bidrag, att säga som det är, att sätta press på föräldrarna, att det är ett invandrarproblem vi talar om, så ger han en rak höger i solar plexus på de politiker som kokat ihop denna makalösa röra som gör att människor i ...Rosengård... talar om sin stadsdel som 'Libanon' där folk tror att de fortfarande bor kvar i sina hemländer, inte ens märker att de flyttat till Sverige..."

"Det är ju ett så svidande, pinsamt och smärtfyllt nederlag som vi alla lider. Och det är hycklarnas och invandrarromantikernas fel, de som stämplade dem som rasister som vågade ha en mening om att detta inte skulle bli bra.

Vem hade vågat skriva för tio år sedan att om 2 av 28 skolbarn i en klass i Malmö har svenska som modersmål, så kan man ju undra vem som ska integreras."