Vinden vänder?

 

Janne Josefsson

Journalistiskt svek

Janne Josefsson i "På din sida" den 30 maj 1997:

TV-programmet "På dina sida" gjorde den 30 maj så att säga en Canossa-vandring. Två veckor tidigare hade man gjort ett journalistiskt övertramp, i sin behandling av Carl Johan Lidefelt från "Folkviljan och massinvandringen" (se vidare "På vems sida"). Sändningen den 30 maj ägnades åt eftertanke och självkritik. Där framträdde Janne Josefsson, journalist på TV2:s striptease, som sade, bl a:

- Vi journalister har svikit någonting oerhört vad det gäller flyktingpolitiken. Det är ingen tvekan om det. Det är därför vi har dåligt förtroende.

- Vi har medvetet sagt "det här ska inte fram", vi har dolt sanningen. Vi har fått reda på information som vi inte har fört ut i TV, tidningar och radio. I det goda syftet att folk inte ska bli fientligt inställda mot invandrare.

- Yttrandefrihet är en chimär. Det handlar om stålar idag, va. Framförallt om pengar, kontakter. Det tillhör ju ovanligheterna att vanligt folk får komma till tals annat än i löjliga tävlingsprogram och Bingolotto och sånt där. Dom får ju inte vara med!

- Under dom 20 år som jag har jobbat har vi som journalister fått en otrolig makt, och den makten kan jag delvis vara rädd för själv. Vi kan alltså krossa och förgöra människor, vi kan peka ut vilka som ska betraktas som gangsters och vilka som ska betraktas som hjältar. Vi kan föra upp på dagordningen vad vi tycker är viktiga saker att debattera. Och viktigast av allt: vi kan föra bort det vi inte tycker är viktigt.

- Det var det vi gjorde med flyktingpolitiken, och folk kunde med egna ögon se saker som vi inte beskrev.