Haarder i lördagsintervju

Hur kommer det sig att Sverige saknar politiker av den klass som finns i Danmark? Den reflexionen kan göras efter riksradions "lördagsintervju" den 15/6 -02, med Danmarks Europamininster Bertel Haarder . Intervjuare var Jinna Lindberg (JL) och Sten Sjöström (SS).

 

 Intervjun i sin helhet

  I ljudversion

Här nedan några utdrag:

 


JL: -På vilket sätt kan Danmark bli en förebild för andra europeiska länder, när det gäller asylpolitik?

BH: -Vi har inte önskat vara någon "förebild" därför att - och nu talar jag om invandrarpolitiken - våra problem i Danmark är inte alls de samma problem som i Storbritanien och Tyskland och Frankrike. Det är kanske de samma problem som i Sverige. Vi har i Danmark - som i Sverige - en otroligt dålig integration, med alltför många invandrare och flyktingar som inte är i arbete.

Och detta har vi funnit en dansk lösning på med denna infasning - eller övergångsperiod - genom att man de första sju åren får ett lägre socialbidrag. Detta är för att det skall betala sig att arbeta och det är för att flera utlänningar skall ta lägre avlönade jobb. Det är ju så att om man kommer utan utbildning, med låg produktivitet och utan språkkunskaper, då är man ju nödgad att i början ta ett lite lägre avlönat arbete. För annars blir man ju bara arbetslös. Och 60 procent av alla invandrare och flyktingar i Danmark är arbetslösa, trots att vi har nästan full sysselsättning på arbetsmarknaden.

Så vi rekommenderar inte den danska integrationspolitiken för andra, den danska integrationspolitiken bygger på de speciella danska problemen. Jag tycker nog att den kunde passa för Sverige också men det vill jag inte blanda mig i. .."

"...Den här nya lagen har det blivit hård debatt om, bl a i Sverige, det blev debatt mellan dig och den svenska integrationsministern Mona Sahlin, som kritiserade er åtstramade flyktingpolitik. Har ni slutit fred nu, du och Mona Sahlin?

BH: -Jag har aldrig varit i krig med Mona Sahlin, men hon har varit i krig med mig! Och hon säger de förfärligaste och mest idiotiska saker, men det kan jag inte förhindra, det som förvånar mig och som jag känner en besvikelse för, det är bara en sak: att hon angriper det danska ordförandeskapet."

"...Och när hon angriper den danska flyktingpolitiken, så har jag nu skrivit till svenska tidningar att den danska flyktingpolitiken är helt anpassad till alla konventioner. .."

SS:- Nordiska länder brukar ju vanligtvis inte kritisera varandras inrikespolitik, ser du här en form av trendbrott, att vi i framtiden kommer att få se mer av den här typen av bråk och kontroverser?

BH: -Jag ser en ovanligt ovänlig handling från en svensk minister, som bygger på falska underlag. Det är det jag har konstaterat. Och det är detta jag reagerat på och inget annat. För som du säger, det är helt i sin ordning att vi diskuterar saker, det är helt i sin ordning att Sverige har en socialdemokratisk regering, medan Danmark har en borgerlig. Om nu någon i Sverige av de svenska socialdemokraterna försöker att demonisera de danska borgerliga, det är helt naturligt, bara vi kan hålla detta mellan Danmark och Sverige.

Men det som jag reagerade emot var när en svensk minister så att säga ropar ut över Europa att Danmark inte har en anständig asylpolitik. När sanningen är att den är minst lika anständig som den svenska. Man kan inte kritisera Danmark för att vi kanske för vissa grupper ger lite mindre i socialbidrag än man gör i Sverige, när alla andra länder ger ännu mindre. Då skall man givetvis kritisera dessa andra länder och inte Danmark.

JL: -Under dom första sju åren skall alltså invandrare och flyktingar i Danmark få lite lägre sociala bidrag?

BH: -Ja

JL: -På vilket sätt främjar det integrationen?

BH: -Man kan ju inte ha ett samhälle, där det för en mycket stor del av befolkningen, som står utanför, inte lönar sig att arbeta. Och nivån på det danska socialbidraget är sådant att om man kommer till Danmark utan utbildning, utan produktivitet, utan att kunna tala danska särskilt bra, då är det omöjligt att finna ett arbete som ger mer än socialbidraget. Det låter sig inte göra, och därför är det stora flertalet av dem arbetsklösa. Och det är de förresten också i Sverige..."

JL :- Men menar du att det är de här lägre bidragen som gör att de asylsökande lättare skaffar arbete?

BH -Asylsökare är, liksom danskar och alla andra att om de ser att det inte lönar sig att börja arbeta, att man får mera pengar om man inte arbetar, då finns där en dragning mot att man inte arbetar. Så är för alla människor."

SS :- Men detta är ju en försämring som ni genomfört nu. Tidigare fick dom samma villkor som danska medborgare. Nu har ni försämrat det?

BH: -Ja, men för ett år sedan genomförde den socialdemokratiska regeringen i Danmark att alla ungdomar de första sju åren, från 18 till 25, fick en lägre A-kassa och bidrag. Detta förde till en våldsam nergång i ungdomsarbetslösheten. Så du kan inte påstå, att detta inte har någon verkan på att det skall löna sig att arbeta..."

SS: -Det står också att det skall bli svårare att bli dansk medborgare, och det har ju kommit kritik, inte bara från svenska politiker, utan frå t ex FN´s flyktingkommissariat, UNHCR, som säger att de är oroade utav den här nya lagstiftningen. Tar ni till er den här kritiken?

BH: -Om det du tänker på det vi här talat om, alltså denna sjuårsperiod med lite lägre bidrag, så gäller detta också för danskar. Regeln är, att om man varit i Danmark mindre än sju av de senaste åtta åren, då får man en lägre bidragsnivå och det gäller också danskar. Därför är den icke diskriminerande,.."

JL -...och det här har ju utvecklats till en debattfråga just mellan Sverige och Danmark... Vad säger du om den kritiken från svenska folkpartister?

BH: -Jag säger det samma om Lars Leijonborg som jag säger om Mona Sahlin. Men Lars Lejonborg har åtminstone inte skadat vårt rykte i utlandet. Han får gärna säga det han säger, jag har inget emot debatten. Men jag tycker att skulle sätta sig bättre in i sakfrågorna och jag beklagar att han aldrig svarar. För jag har sänt honom flera brev och jag har mailat honom, men det kommer aldrig något ifrån honom! Och det är mycket ODANSKT! I Danmark svarar man alltid, men det gör man uppenbarligen inte i Sverige.

JL: -När kan ni återupprätta normala partirelationer mellan Venstre och Folkpartiet?

BH -Det kan i samma ögonblick som det svenska Folkpartiet vill komma till Köpenhamn och sätta sig in i vad det är vi gör. I samma ögonblick är problemen lösta. Men när de varken vill svara eller lyssna eller komma och se, så kommer de ju inte ur den förutfattade mening som de har. .."

SS: -Om vi talar om det Danska Folkpartiet i stället, i Sverige kallas det danska folkpartiet för ett främlingsfientligt parti, men du menar att det är ett anständigt mittenparti?

BH: -Nej, det är en mycket stor missuppfattning. Alla sociologiska analyser pekar på att när det gäller socialpolitik, så står Dansk Folkeparti mycket nära det danska socialdemokratiska partiet. Och gång på gång här i vintras har Dansk Folkpartiet tillsammans med det danska socialdemokratiska partiet stoppat initiativ från den borgerliga regeringen. T ex på det arbetsmarknadspolitiska området. Det är därför att jag säger, att i vissa avseenden uppträder Dansk Folkeparti som ett mittenparti som samarbetar med socialdemokraterna, emot den danska borgerliga regeringen. Det är det jag har sagt och det kan ingen bestrida. Men det har ju Mona Sahlin också missbrukat! Allt kan användas!

SS: -Hur vill du beteckna deras invandringspolitik?

BH: -Jag tycker inte om deras retorik,  jag tycker inte om deras generaliseringar kring Islam. Så jag är inte enig med dem och jag vill peka på, att jag tror heller inte att Gudrun Schyman bestämmer Göran Perssons politik. Gör hon det? Jag bara frågar, men jag tror inte att hon gör det. Och Pia Kjærsgaard bestämmer alltså heller inte Fogh Rasmussens politik.

SS: -Inte heller i invandringsfrågor?

BH: -NEJ! Men märk nu att den lagstiftning vi fick igenom, det var helt vad Venstre och de Konservative har föreslagit under tio år. Så det är inte tal om att Dansk Folkeparti dikterar. Men vi accepterar Dansk Folkeparti som ett parti som man i en rad frågor kan komma överens med. Dansk Folkeparti ingår i det danska flerpartisystemet ..."

 


 

 Se vidare:

Brev till Haarder

Mona-meny