Taxirån

 

Ur SD-Kuriren den 4/3 -04:

"EN RAD GROVA TAXIRÅN I STOCKHOLM UPPKLARADE

Under våren och sommaren 2003 inträffade en serie på totalt åtta grova taxirån i Stockholms västra förorter. Polisen kunde senare identifiera de båda förövarna som två asylsökande män vilka tillfälligtvis bott i en Stockholmslägenhet.

Den ene gärningsmannen, en 26-årig man från Irak, greps. Den andre asylsökande, en 21-årig man, häktades i sin frånvaro då han redan satt fängslad i Norge, dömd för taxirån. 21-åringen sitter fortfarande inlåst i Norge och polisen har ännu inte kunnat utreda alla de åtta rånen som duon misstänks för i Sverige. Åklagaren valde att väcka åtal mot 26-åringen för ett av överfallen.

Det var en skakande historia som rullades upp vid huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt:

Vid tretiden en eftermiddag 15 juni i fjol stoppas föraren hos Taxi Kurir av två män som begär att bli körda till förorten Tensta. Färden går till ett grönområde, men det är många flanörer ute och männen ändrar sig och vill nu åka till en "grillplats" någon kilometer bort. Väl där blir chauffören plötsligt beordrad att stanna.

Sekunden senare tar den asylsökande irakiern i baksätet struptag på chauffören, samtidigt som kumpanen plockar åt sig plånboken som innehåller drygt 2 000 kronor.

Strypgreppet är så kraftigt att chauffören blir medvetslös. Han vaknar till sans när en av asylanterna släpar honom i benen ett tiotal meter längs marken. Misshandeln fortsätter sedan genom att rånaren håller kvar taget om foten samtidigt som han trampar föraren på halsen.

Efter det får chauffören ta emot tre, fyra sparkar mot halsen. Det råa angreppet avbryts först när en kvinnlig cyklist dyker upp och rånarna flyr i taxibilen, som strax efter överges.

I detta fall valde åklagare att åtala för grovt rån. Inför rätten beskrev chauffören strypgreppet och ångesten:

- Det var väldigt hårt. Jag försökte till varje pris andas, men det gick inte. Jag trodde att jag skulle dö, att de skulle döda mig. De fortsatte ju sparka mig trots att de redan hade tagit pengarna.

Den åtalade 26-årige irakiske medborgaren nekade till brottet. Men på taxibilen fann polisen flyktingens fingeravtryck och öga mot öga i rättsalen är den överfallne chauffören bergsäker på att 26-åringen var en av de två som rånade honom den där junisöndagen.

Stockholms tingsrätt dömde den 26-årige mannen, vid namn Johar Faik Hamasid, för grovt rån till fyra års fängelse och utvisning från Sverige i tio år. Han ska också betala 39 000 kronor i skadestånd till offret för kränkningen och för inkomstbortfallet.

Rätten finner att rånet egentligen har ett straffvärde på fyra år och sex månader, men väljer att sätta ner straffet till fyra år på grund av utvisningen som gäller till 2014."