Brevbärare

Till kretsen av utsatta yrkesgrupper kan inräknas nu även brevbärare.

Ur Sydsvenskan den 14/12 -05:

"MÄNGDER AV STÖLDER UR BREVBÄRARES VÄSKOR

Posten planerar låsbara postväskor efter en lång rad stölder från brevbärare de senaste veckorna - ett nästan unikt Malmöproblem. Ett trettiotal poststölder från brevbärare har inträffat på senaste tiden.

Under en vecka begicks sex stölder i och omkring Möllevången:

"Historien är densamma i alla fallen: brevbäraren lämnar sin cykel, tar med en bunt in i fastigheten för utdelning.

När han eller hon kommer ut har någon norpat flera buntar brev eller mindre paket. I några fall böcker, i andra fall cd- eller dvd-skivor."

Problemet är vanligt i Malmö och har blivit allt vanligare . Annika Lundqvist, från Posten i Skåne:

"- Tidigare var postväskorna heliga - man tog inte post helt enkelt."

 


Blågul kommentar

Den främsta spärren mot denna typ av problem är naturligtvis att postväskorna är just "heliga", dvs att ingen kommer på tanken att stjäla ur dem. Att det finns en självklar hederskodex, som förhindrar detta.

När så inte längre är fallet blir det svårt. I Malmö diskuteras att göra brevbärarnas väskor låsbara, men det skulle ju bli ett extra arbetsmoment att låsa och låsa upp vid varje trappuppgång.

Alternativet kan vara att göra ungefär som poliserna. Vid utryckning till Rosengård har man numera två polisbilar och två patruller - en för att göra själva jobbet, en för att bevaka den första patrullens fordon.

Analogin skulle ge brevbärarlag på två personer, där den ena bär och bevakar väskan, den andra sköter själva utdelningen.

Detta skulle samtidigt ge nya arbetstillfällen - arbetslösheten är ju hög, inte minst i Rosengård.