Vecka 18/98

Det senast inlagda ligger nederst:

 


"Vår nya skam"

"VÅR NYA SKAM", så heter den rubrik som Aftonbladet valt för sin senaste artikelserie. Som tidningen själv presenterar den:

"Vår historia har en rad skamfläckar.

o Nazitågen genom Sverige under andra världskriget

o Baltutlämningen 1946

o Tvångssteriliseringen av tusentals svenskar ända in på 1970-talet."

Och nutidens skamfläck är enligt Aftonbladet:

"Behandlingen av flyktingar under 1990-talet".

"Flyktingar"? Det handlade ju om människor som blev avvisade - för övrigt till enorma kostnader genom ofta chartrat flyg - alltså befanns de inte ha skyddsbehov.

Även för dem som faktiskt kan ha skyddsbehov är det rimligt att de söker asyl på närmare håll, än att man tar sig ända till Sverige, om man bor i Afrika.

"Hanteringen är ovärdig", lyder AB-rubriken den 28/4. Kanske det, avvisningar är nog svårt att gära till någonting lättsamt, i synnerhet när den som ska avvisas kan hitta på i stort sett vadsomhelst. (Polistidningen skrev för några år sedan om en kvinnlig polis som fick sitt ansikte förstört för livet, ett rakbldd skar upp hela hennes kind.)

Så vad är AB-journalisternas alternativ? Ska det alls förekomma några avvisningar? Ska Sverige ha ens ambitionen till en reglerad invnadring?

NATURLIGTVIS är det så, att många av dessa människor verkligen har det svårt, men Sverige kan inte åta sig att lösa hela världens problem. De begränsade resurser vi kan satsa, de ska sättas in där de kan hjälpa flest eller kan verka bäst förebyggande.

Och om vi svenskar återigen ska skämmas så förfärligt - hur blir det då med danskar, norrmän och finnar? Sverige är Europaetta i generositet.

Se för övrigt AB-artikeln "Sluta skämmas!", från 1995.

 


Populism

REDAN OMFÅNGET på Aftonbladets artikelserie är anmärkningsvärd. i över en vecka har serien pågått, med totalt över 50 helsidor.

När ska ett sådant mediautrymme ägnas enskilda svenskars problem? Finns det inte också svenskar som har det svårt?

Det verkar som om Aftopnbladet hade förutsett den invändningen, för på framsidan den 28/4 lyder tjocka rubriker: "UNGA HAR INTE RÅD MED VÅRD - en av fem kan inte gå till tandläkaren".

Alltså: Aftonbladet står samtidigt på allas sida. Allt åt alla.

Vad man inte låtsas om, är att resurserna är begränsade. Skulle vår flyktingpolitik göras än mer generös, då skulle det bli än mindre pengar över för vård och annat, åt unga som gamla

Är det inte sådant, som man brukar kalla "populism"?

 


AB-journalistik

Jämför även med AB-artikeln den 25 april om Pascalidou.

Först medverkar Aftonbladet aktivt i framställningen av fotografier med en beväpnad ung nazist utanför dörren till paret Alonzo-Pascalidous bostad.

Alexandra Pascalidou mår sedan dåligt på grund av dessa journalist- och nazi-hot. Så dåligt att hon inte längre kan sköta sitt jobb som programledare på Mosaik.

Varpå Aftonbladet gör en stor sak även av detta - dock utan att nämna sin egen roll.

Konsekvens behövs inte för Aftonbladet.

 


 


TV desinformerar

TV2:s Rapport rapporterade i lördags om nazidemonstrationer och våld vid Första Maj. Två i sammanhanget helt olika företeelser.

Nazidemonstranterna i Nora var inte våldsamma, de var inte ens maskerade - som vid tidigare tillfällen.

"Antifascisterna" i Skåne var däremot mycket våldsamma. De var maskerade och beväpnade med farliga slangbomber. De krossade näsan på en polis, med en gatsten.

I reportaget vävdes dessa två händelser samman, och mången slötittande TV-konsument kunde få intrycket att det var nazister bar ansvaret även för det som hände i Skåne.

I längden kommer kanske det verkliga förhållandet att bli tydligt för allt fler. Nazisternas strategi förefaller hursomhelst klar: att framstå som de prydliga och fredliga. Man låter "motståndaren" göra jobbet.

 


Två krafter i samverkan

Alltmer tydligt blir också ett annat förhållande:

De finns två - i varje fall till synes - helt motsatta krafter, som här har ett gemensamt intresse. Ett intresse av att framställa all kritik mot invandringspolitiken som nazistisk, av att ge nazisterna ett slags monopol på denna fråga.

1. Å ena sidan nazisterna själva, naturligtvis. De tillhandahålls på så vis en hävstång och en språngbräda, ges möjlighet att framstå som vettiga och sansade, kan växa sig stora.

2. Å andra sidan etablissemanget och den moralistiska eliten. De kan - i varje fall kortsiktigt - hålla kritiken mot den destruktiva invandringspolitiken på mattan. Än så länge är det ju få svenskar som vill riskera att förknippas med nazism.

Däremellan står vi. De demokratiska invandringskritikerna.

 


Rättssäkerhet

En DN-notis den 3/5 rapporterar om den pågående medborgarskapsutredningen. Till de förslag som kommer att läggas i höst hör ett avskaffande av utlänningsnämnden.

Asylsökande som fått avslag hos Invandrarverket ska istället få sin sak prövad i länsrätter. Och de ska kunna överklaga till kammarrätten.

På så vis blir deras sak ingående prövad. Detta borgar väl för större rättssäkerhet. För den asylsökande.

Men hur påverkar detta rättssäkerheten för dem som redan bor i Sverige? Det är ett faktum är kriminaliteten är omfattande och att domstolarna inte hinner med, väntetiderna är redan idag långa - så långa att flera ärenden måste avskrivas.

En så ambitiös asylhantering som den aktuella utredningen tänker sig kommer att kunna bli personalkrävande. Därigenom skulle följden kunna bli än längre köer för behandling av andra ärenden.

 


Väntetider

För de asylsökande ger en sådan ordning större chanser att få uppehållstillstånd i Sverige. Detta på två sätt.

Dels ökar chansen till asyl. Det blir tre olika instanser - Invandrarverket, länsrätten och kammarrätten - där det räcker med ett positivt besked i någon av instanserna.

Dels ökar chansen till PUT på humanitära grunder. Med flera instanser kan processen dras ut på tiden, och man hinner "rota sig". Det uppstår skäl för uppehållstillstånd som från början inte fanns.

En beprövad och framgångsrik metod, som nu kan användas än mer.

 


Ensidigt

Med rådande ordning förutsätts Invandrarverket kunna göra fel i bara en riktning: man avslår begäran om asyl och/eller uppehållstilllstånd, där man borde ha bifallit.

Men kan inte även motsatsen inträffa? Nämligen att man bifaller, när man borde ha avslagit? Förmodligen finns det gott om sådana fall, även om media aldrig skulle göra någon affär av det.

Här skulle behövas en balanserande instans, som tar tillvara medborgarnas intressen. Även felaktiga bifallsbeslut måste kunna rivas upp.

Dessutom ska tid i Sverige tillmätas mindre betydelse. Innan man kom hit hade man ju tillbringat mycket tid i ett annat land.