Aktuell kommentar - vecka 23/99:

 

Skadestånd?

Jackie Arklöv, sannolik polismördare, är nu fast. Vid gripandet hade han en större summa pengar på sig, men man vet ännu inte om det var pengar från rånet i Östergötland. Teoretiskt sett skulle det ju också kunna vara pengar som han fått fullt legalt, från svenska skattebetalare. Med Jackie är det nämligen så här:

Jackie Arklöv deltog i kriget i Bosnien, som legosoldat på den kroatiska sidan. Därvid begick han krigsförbrytelser. Inte bara dödade han flera människor i stridssituationer, i lägren Gabela och Grabovina gjorde han sig också skyldig till omfattande tortyr av muslimska fångar.

Det fanns överlevande som kunde vittna, och Jackie Arklöv dömdes i Bosnien till ett 13-årigt fängelsestraff. En fångutväxling genom Röda Korset gjorde dock att han redan efter drygt ett år (1996) kunde flygas hem till Sverige.

Nu skulle Jackie Arklöv ställas inför svensk domstol. Eftersom svenska domstolar har som princip att hellre fria än fälla, och eftersom full bevisning om hans skuld inte gick att åstadkomma, blev han dock frisläppt.

Arklöv krävde därvid skadestånd för sitt "lidande" som oskyldigt frihetsberövad. Det fick han också: 23.000 kronor.

ÄR DET VERKLIGEN förenligt med svensk lag att ta värvning som legosoldat och deltaga i krig utomlands? Jackie borde ha kunnat straffas åtminstone för detta. Han kunde ha fått både höga böter och ett långvarigt fängelsestraff. En del av skadeståndet kunde då ha kvittats mot böterna.

Och fängelsestraffet skulle ha gjort att han i varje fall under tiden i fängelse blev förhindrad att råna banker och döda poliser.

TILLÅTET ELLER INTE - tar man steget att göra sig till legosoldat, då måste man också få ta konsekvenserna. I det ögonblick någon låter sig värvas att kriga utomlands måste Sveriges förpliktelser gentemot den individen ha upphört. *


HUR KOMMER DEN nu förestående rättegångsprövningen av avlöpa? Är det inte upplagt för ett nytt Lindedomefall, där man skyller på varandra och det inte kan fastställas vem som avlossade de dödande skotten mot poliserna? Några vittnen finns ju inte, de två poliserna är döda. Dessutom var mördarna maskerade.

Ska Jackie Arklöv än en gång frikännas i brist på bevis, och på nytt tillerkännas ett skadestånd?

 


 

 

 

 

 

 

* Detta har sin relevans även för "svenska" albaner som reser till Kosovo för att slåss. Efter att ha blivit sårade kommer man tillbaka till Sverige för att bli vårdade, innan man ska resa ned igen. Orimligt!