Svar till Mohamed Omar

Det kan knappast ha undgått någon att massmedia nu ger stort utrymme åt unga invandrare att förmedla sina åsikter, genom egna kolumner i dagstidningar eller genom platser i TV:s morgonsoffor. Det har gått så långt att de, som Nur Tutal, klagar över att hon blivit "trött på" all medverkan i TV.

De tyckanden som ges spridning håller inte alltid någon högre intellektuell nivå.

Ur ett inlägg av Mohamed Omar i Sydsvenskan den 9/1 -06, om svensk kultur:

"Vårt land har alltid varit mångkulturellt. Det har funnits landsbygds- och stadskultur, arbetar- och borgerlig kultur, fin- och skräpkultur.

 Någon sammanhängande, enhetlig svensk kultur, innefattande alla människor inom rikets gränser, har aldrig funnits. Det sammanfogande kittet var och är tungomålet. "

"Svenskan är ju det som avgör vad som är svenskt. Någon annan mätare på svenskhet äger vi inte. Det är inte värderingar, utseende, skallmått, kodex eller någonting annat som gör en människa svensk. Det är bara språket. Den kultur som uttrycks på svenska är svensk.

Genom historien har våra värderingar skiftat. En gång i tiden brände våra förfäder häxor och steglade desertörer. En husbonde som inte agade det uppstudsiga kvinn- eller tjänstefolket var ingen riktig karl. Det ansågs vara rejäl svensk rättvisa. I dag skulle vi kalla det barbari.

 En gång i tiden betraktades också demokrati som ett utländskt påfund. Det despotiska enväldet var det enda sant svenska styrelseskicket. Vad är det då som förenar vår moderna generation med dessa odemokratiska, steglande och häxbrännande förfäder? Vad är det som gör både oss och dem till svenskar? Det är inget annat än språket."

Självklart är det så att det - inom varje land - finns olika kulturer bland rika och fattiga, bland stadsbor och landsbygdsbor, bland unga och gamla, bland män och kvinnor. Kultur baserar sig på gemensamma erfarenheter och referenspunkter, något som redan två människors upplevelser tillsammans kan ge grund för.

Självklart är det också så att kultur, uttryckt som verklighetsbilder och värderingar, förändras över tiden.

Självklart utesluter detta inte existensen av vissa nationella särdrag! År av gemensamma strävanden och kontakter - inte minst genom geografisk närhet, gemensamma rötter, samma språk och rikstäckande lagar odlar fram besläktade attityder.

Utbredda svenska attityder är exempelvis hederlighet, punktlighet och pliktkänsla, men också auktoritetstro, konflikträdsla och bristande självbevarelsedrift.

De sistnämnda än attityder som nu måste arbetas bort.


 Se vidare:

Svensk kultur