Pierre Schoris svar till Lars Berglund den 9/4 -98:

 


Det handlar om att välja sida

Det blir allt mindre meningsfullt att debattera flyktingpolitik med Lars Berglund. Berglund varvar sanslösa värdeomdömen med illvillig tolkning av faktauppgifter och statistik. Därtill uppvisar han ett otäckt förakt för utomeuropéer.

Min redovisning av in- och utvandring är högst relevant. Berglund kan kontrollera med Statistiska centralbyrån om han inte tror mig. Till skillnad från Lars Berglund gör varken jag eller den offentliga statistiken skillnad mellan folk och folk.

Det internationella arbetskraftsutbudet ökar. Allt fler svenskar arbetar ett eller ett par år utomlands för att skaffa sig nya erfarenheter, språkkunskaper och kulturell kompetens. Vari ligger det negativa i detta?

De arbetskraftsinvandrare som kom till Sverige under 50- och 60-talen har också i stor utsträckning återvandrat. Den som kommit hit som flykting under senare år har oftast haft sämre möjligheter att återvända pga situationen i hemlandet.

Nej, jag anser inte att flyktinginvandringen är bagatellartad. Tvärtom är den, som jag skrev i mitt förra inlägg, ett tecken på att förhållandena i vår omvärld är långt ifrån så goda som jag skulle önska.

Den som inte själv kan ordna sin försörjning har rätt till socialbidrag. Inte heller i denna aspekt är vi socialdemokrater beredda att göra skillnad på folk och folk. Rätten till arbete är emellertid central, och därför satsar regeringen kraftigt på utbildning och arbetsmarknadspolitiska insatser för att få ner arbetslösheten. Den senaste tidens utveckling visar att vi är på rätt väg.

Det finns, som Lars Berglund nämner, ett samförstånd om huvuddragen i invandrings- och flyktingpolitiken. Politiken bygger på övertygelsen om alla människors lika värde. Nationer och folk har i demokratisk ordning kommit överens om att ta ansvar för världens skyddsbehövande.

Till detta kommer att Sverige för en aktiv utrikespolitik för att förebygga krig och konflikter, undanröja flyktingskapets orsaker och skapa en fredligare och rättvisare värld för alla.

Medmänsklighet och upplysthet står mot känslokyla och fördomar. Till slut handlar det om att välja sida.

Pierre Schori