Psykopater

"FLERA AV VÅRA FOLKVALDA ÄR PSYKOPATER". Så löd rubriken till en krönika i "Aktuell Säkerhet" nr 2/03, skriven av Lasse Strömstedt. Några citat:

"...efter att själv ha levt som kriminell och tillbringat många år tillsammans med andra ljushuvuden i branschen förvånas jag över att samhället, dvs vi, inte ser fler likheter mellan de asociala element som frekventerar Hall och Kumlafängelset och de medborgare som sätter sprätt på de skattepengar vi betalat av våra surt förvärvade löner.

De senaste åren har media fullkomligt exploderat av rapporter om makthavare som missbrukat vårt system för egen privat vinning. Jag talar då om självtagna förmåner som man låter oss andra betala.

Det kan vara taxiresor, privat representation, privata resor, spritfester, porrklubbsbesök med mera. Jag talar också om oseriösa avdrag och annan form av skattefiffel. Vidare handlar det om husbyggen och överlåtelser av attraktiva hyreskontrakt till sina barn och släktingar, men också om hur man ger sig själv förtur i kraft av den makt man besitter."

Dessa makthavare är antingen valda av oss själva eller anställda av dem vi valt:

"Vi återfinner dem i kommunledningar, landsting, riksdagen, ja, till och med i regeringar.

Gemensamt för dem är att de, när de ertappas, alltid landat mjukt. Efter någon karensmånad sitter de i sadeln igen. Som landshövding, generaldirektör eller något annat välbetalt ämbete.... I sämsta fall kan det handla om avgångsvederlag plus en pension på 30-40.000 kronor i månaden. Samt självklart en styrelsepost eller flera i näringslivet.

Tala om påföljder!

Något straff som står i proportion till deras handlingar är det aldrig tal om. De gånger åklagare har inlett en förundersökning kan räknas på ena handens tumme. De brukar läggas ner i samma ögonblick som vederbörande fifflare försvinner från löpsedlarna."

För oss andra får det påtagliga konsekvenser om vi kommer efter med hyran eller gör något annat fel, för makthavarna "vecklar fallskärmarna ut sig". Strömstedt har studerat hur människor ur den senare kategorin uppträder på presskonferenser och i radio eller TV. Han frapperas över likheter med hur yrkeskriminella kan uppträda:

"Jag har fått tillgång till de tolv vanligaste och mest karaktäristiska dragen som ligger till grund för att diagnosticera psykopati. Tro mig eller ej, men där fanns de - hela gänget som vi sett och hört så många gånger när de på gränsen till rättshaveri urskuldat sig och gråtit krokodiltårar.

Ta del av listan och se om du känner igen några personer bakom karaktärsdragen!

Item 1. Ytlig och talför. Framställningen är ytlig och svår att tro på. Känslorna verkar inte äkta. Försöker framställa sig själv i god dager. Berättar osannolika historier, har övertygande bortförklaringar till sitt beteende. Ändrar snabbt och obekymrat sin berättelse vid konfrontation med fakta och motsägelser.

Item 2. Grandios. Uppfattningen om sin egen förmåga och sina förtjänster är överdriven. Betraktar motgångar som otur. Tycker synd om sig själv. Betraktar sig som offer."

Lasse Strömstedt fortsätter:

"Ljugandet är ett framträdande drag. De lurar och bedrar självsäkert och bekymmerslöst. Verkar inte ha förmåga att känna skuld eller samvetskval och talar om ånger på ett oäkta sätt. Och, värst av allt, inser inte ett ögonblick att de tillfogar andra skada. Det är alltid mer synd om dem än deras offer."

Han avslutar:

"Själv har jag blivit mer eller mindre övertygad om att flera av våra folkvalda och ett stort antal av deras underhuggare är psykopater."

 


 

 Se vidare:

Sahlinska

Överskattat?