Trepunktsprogram

En artikel från Carl Lundström, aktiv inom Skattebetalarnas Förening, till föreningens tidskrift, "Sunt förnuft":

BEFRIA SKATTEBETALARNAS FÖRENING!

Pressuppgifter gör gällande att partiet Sverigedemokraterna skulle vara i färd med att ta kontroll över Skattebetalarnas förening. Det har också påståtts att jag själv leder ett "kuppmakarnas nätverk" med detta syfte.

Det är riktigt att oppositionen sjuder inom föreningen och att jag är en av de drivande krafterna tillsammans med ett löst nätverk av andra "förnyare". Vi är i stort sett samma personer nu som för två år sedan, då vi röstade in den nuvarande ordföranden Claes Levin. Syftet då som nu var att få en politiskt oberoende styrelse som strikt efterlevde stadgarnas första paragraf: "att verka för effektivitet och sparsamhet" i användandet av skattemedel. Någon begränsning till vad som för tillfället är politiskt lämpligt eller korrekt är naturligtvis inte avsedd av grundarna ­ att begränsa sig till sådana budskap som även riksdagens politiker sjunger med i skulle ju göra föreningen tämligen onödig.

Det väsentliga för oss inom oppositionen är att föreningen skall kunna arbeta fritt för sina syften, som blir viktigare för varje år som skattetrycket stiger. Sedan vi konstaterat att vår dialog med ledningen var fruktlös kontaktade vi alla vi kände samt några till, som kunde enas med oss om att föreningen måste befrias från inflytandet av politiker. Vi har inte gjort någon skillnad på om vi engagerar sverigedemokrater eller socialdemokrater för att stödja våra kandidater på stämman ­ det väsentliga är resultatet, nämligen att föreningsledningen återigen blir de oberoende och opolitiska medlemmarnas domän. På så sätt är det alldeles riktigt att jag kontaktat Sverigedemokraterna för att med hjälp av deras adressregister samla aktiva medlemmar till årets stämma i Malmö. Jag hade hellre sökt upp medlemmar via Skattebetalarnas eget medlemsregister, men detta hålls fortfarande hemligt, trots att vi medlemmar i flera år fått löften om att få tillgång till det. Min kontakt är också delvis en reaktion på styrelsens agerande vid den förra årsstämman i Stockholm. Stämman dominerades av en kontingent från MUF, med Tove Lifvendal i spetsen. Om vi inte väljer att lämna föreningen i Moderaternas händer behövs krafttag. Antydanden om att Sverigedemokraterna skulle "ta makten" eller över huvud taget få något inflytande över föreningen är naturligtvis grundlösa. Den förhoppning i den riktningen som en sverigedemokrat enligt pressartiklar skall har uttryckt, är alldeles naiv. Syftet med förnyarnas arbete är att befria föreningen från politikers inflytande ­ och det gäller alla politiker.

Den ursprungliga orsaken till att förnyarnas nätverk växte fram var det socialdemokratiska inflytandet de år då föreningen leddes av Gunnar Eliasson, Björn Wolrath och Nils Lundgren. Efter två år under Claes Levins ledning har den politiska slagsidan bara vänt. Styrelse och kansli har formligen invaderats av professionella opinionsbildare med förankring i moderat politik och intresseorganisationer knutna till Svenskt Näringsliv.

Valberedningen består av:

Maria Rannka, som tidigare vice ordförande i Moderata Ungdomsförbundet. Rannka deltog vid utarbetandet av Moderaternas idéprogram 2001 och har varit politisk sekreterare till partiordförande Carl Bildt.

Peter Båge, som arbetat med näringslivsfrågor inom Moderaterna tills för ca. 10 år sedan.

Carl-Johan Westholm, tidigare vd för Näringslivets Ekonomifakta, som nu är ordförande i Timbros näringslivsgrupp samt ledamot i Ratios valnämnd.

I styrelsen har invalts:

Magnus Nilsson, som representerar Moderaterna i bl.a. Solna Gymnasienämnd. Nillssons artiklar undertecknas med "styrelseledamot i Skattebetalarna" och ibland med "(m)" eller "Moderaterna, Solna".

Caroline Dahlman, fram till 1999 redaktör för Moderaternas medlemstidning Medborgaren. Därtill diverse uppdrag inom Moderata Ungdomsförbundet och Moderaterna. Medarbetare i Smedjan. Ger ut skrifter via Timbro.

Även Kurt Wickman använder Timbro som förläggare.

Nils Karlsson, VD Ratio,

Fredrik Bergström, VD HUI,

Camille Forslund, ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté.

Marie Söderqvist, verksam vid United Minds Samhällsanalys. Tidigare ledarskribent i Svenska Dagbladet.

Till kanslitet har föreningen har anställt:

Robert Gidehag, som VD. Gidehag kom direkt från en tjänst på HUI.

Torsten Svenonius, som informationschef. Tidigare moderat sakkunnig i Statsrådsberedningen, förbundssekreterare i Fria Moderata Studentförbundet och innehavarare av en mängd kommunala uppdrag. Nu kommunalfullmäktige-ledamot för Moderaterna i Solna.

Christian Ekström, som presschef. Ekström har tidigare varit aktiv i Moderata Ungdomsförbundet (MUF) samt borgarrådssekreterare i Stockholms Stadshus.

Henrik RS Olsson, som ekonom. Tidigare vice ordförande i Fria Moderata Studentförbundet.

Föreningens nutida rekryteringsprocesser är inte svåra att genomskåda.

Stadgarnas andra paragraf stadgar att "Föreningen skall vara partipolitiskt obunden och verka självständigt i förhållande till de politiska partierna." Att föreningen, med ovan beskrivna nomenklatura, skulle kunna arbeta oberoende av Moderaternas och Svenskt Näringslivs agenda faller på sin egen orimlighet.

Den infiltrationspolitik som Moderaterna driver mot föreningen antyder respektlöshet inför stadgarna och, över huvud taget, inför medborgarnas rättighet att driva en intresseförening för skattebetalare utan politikers inblandning.

Vidare ur stadgarna: "Eftersom föreningen är partipolitiskt obunden bör styrelsens ledamöter inte vara ledamöter av riksdag, landstingsfullmäktige eller kommunfullmäktige." Inför stämman 2003 försäkrade den nye ledamoten Magnus Nilsson att han skulle avsluta sitt engagemang för Moderaterna i Gymnasienämnden i Solna. Det gjorde han inte. Numera är Nilsson även utnämnd till ersättare i Solnas Barn- och utbildningsnämnd. Och i samma stads kommunfullmäktige. Hos oss sitter Nilsson inte bara i föreningsstyrelsen utan även i arbetsutskottet. Magnus Nilsson, mest känd för sin fullständigt rabiata attityd mot invandringskritiker, valdes 2003 på två år och är alltså nu uppe för omval. Valberedningen kommer enligt egen uppgift att föreslå omval av Nilsson för ytterligare två år.

Ett alltmer politiserat och konfrontationsinriktat beteende bland föreningens funktionärer är uppenbart även från pressartiklarna inför stämman. Valberedningen diskuterar nu offentligt med pressen de medlemmar som nominerats, ifall "kuppmakarna" finns bland dem, samt yrkar på att dessa skall "granskas av massmedia".

Föreningens förnyare välkomnar givetvis varje granskning. Förnyarna har ingen ambition att, en andra gång, ersätta ett politiskt läger med ett annat. Ingen av våra kandidater har någon som helst anknytning till Sverigedemokraterna. Undertecknads egen kandidatur till styrelsen är för övrigt och av andra skäl tillbakadragen i telefonsamtal med valberedningen.

Förnyarna förenas av en gemensam syn på föreningens uppgift, framför allt i tre frågor:

1. Föreningsstyrelsen skall hållas oberoende inte bara av politiska partier utan även av andra intresseorganisationer. Storföretagen och deras sammanslutningar har under många år haft ett stort indirekt politiskt inflytande. Uppenbarligen har detta inte varit till någon nytta vad gäller skattetrycket i landet. Vi vill verka för att styrelsen för Skattebetalarnas Förening blir fri från varje slag av särintressen.

2. På många håll tecknas en nidbild av föreningen som Stockholmscentrerat organ för överklass och skattesmitare. Inte utan skäl. Föreningen har idag ådragit sig en överklass- och skattesmitarprofil, som gör de flesta skattebetalare alldeles främmande inför tanken att stödja den. I föreningens Jugendpalats på Baldersgatan hålls årliga seminarier i konsten att flytta till Frankrike välplanerat, för att spara svensk skatt. De lågavlönade, dubbelarbetande familjerna som inte kan undvika det höga skatteuttaget måste fråga sig vad nyttan med dessa seminarier kan vara. Vi anser att de många skattebetalarna, som pressas hårdast av politikernas hejdlösa gåvopolitik, måste kunna känna igen sig i föreningens sätt att vara. I strävan att öka medlemstalet är det även viktigt att bejaka medlemmars intresse för att aktivera sig.

3. Politiskt "känsliga" utgiftsområden som präglas av ineffektivitet och slöseri med skattemedel kommer inte längre att vara undantagna från föreningens analys och kritik. Ökningen av det svenska skattetrycket skall brytas genom att föreningen angriper problemområdena inom offentlig förvaltning i storleksordning, utan politiska skygglappar.

Carl Lundström, Västra Frölunda