Valfrågan

Ur inlägg på Exilen av signaturen "Måndag" den 1/9 -05:

"Det är tur att det finns en stor fråga till den kommande valrörelsen.

Föräldraförsäkringen är typiskt en sådan fråga som väcker väljarnas intresse. Och vilken utmärkt sak för profilering. Det är bara att välja en procentsats och slåss för den, varje parti har sin."

Föräldrar vill inte höra om tuberkulos, är helt ointresserade om hur denna smitta kom till ett dagis. Och eftersom källan inte angivits i media förstår dom nog också att vi får leva med sånt numera, att det förmodligen var en inkvoterad högutbildad tidigare arbetslös kvinna från Afrika som råkat föra över smittan.

Inte heller den annalkande fågelinfluensan behöver beröras i valrörelsen. Vår beredskap är säkert god ändå, vi litar på att våra folkvalda har en plan för alla eventualiteter och att resurser finns avsatta.

Vissa grupper försöker göra De Gömda Flyktingarna till en valfråga. Men det lär knappast fånga väljarnas intresse - de gömda skulle, om de får amnesti, bara belasta statsbudgeten med åtta tusen mille de två första åren. Det har regeringen sagt, och det har vi råd med. Vi är ett rikt land!

Ej heller har folk intresse av att den konfiskatoriska fastighetsskatten tas bort - det är en icke-fråga, och inget parti förespråkar det. Nånstans måste ju pengarna tas.

Och de av den eminenta elbörsen upptrissade elpriserna är också en icke-fråga. Väljarna vill inte höra nåt om hur denna manipuleras, om hur den dyraste för ögonblicket infasade energikällan sätter priset för all el, och om hur det statliga Vattenfalls direktörer tjänar miljonbonusar på det. Folk har råd ­ vi har aldrig haft det så bra. Det är bara industrin som knorrar och vill importera egen el.

De spektakulära värdetransportrånen är inte heller nåt som behöver tas upp i valrörelsen. Folk är nog ganska tillfreds med polisens arbete och deras resurser. Kriminaliteten har ju egentligen inte ökat; det är bara tidningarna som blåser upp det för att sälja lösnummer. Polisens insatsstyrka får absolut inte börja skjuta av automatkarbinviftande gangsters, det skulle ge fel signaler.

Och väljarna tittar med intresse på Kommissionen och inser att om det kniper så kommer det ändå att finnas nån som ordnar upp det. Synd bara att verklighetens Lena Lagerfelt har försvunnit till FN.

 


 Se vidare:

Godnatt, Sverige!

Korruption på svenska