Deland instämmer

Från signaturen "Kassandra" på Exilen:

Svar från Mats Deland

Nick: Kassandra

Datum:  11-11-04 20:03

Mats Deland är kulturskribent och docent i ekonomisk historia på Stockholms universitet. Han har gjort sig känd som AFA-sympatisör och antidemokrat. Deland medverkar regelbundet på Aftonbladets kultursida. 

Intressant att notera att Deland tycker att Aftonbladet gjort bort sig. Det säger en hel del om denna man. 

Brevet är autentiskt med undantaget att jag tagit bort mitt riktiga namn. Deland var för övrigt snabb med att svara.

Till sist, saknar han fullständigt känsla för ironi och är detta vanligt inom rånluvevänstern ?

 


Hej Kassandra,

jo jag känner väl igen det du pratar om. Har du läst Ylva Brunes avhandling, som kom i våras på medialinjen vid Göteborgs universitet. Hon pratar just om de problem som du tar upp.

Tyvärr kan jag inte påverka Aftonbladet, jag frilansar där ibland men har inget med nyhetsredaktionen att göra. Det är jättebra att det finns sådana som du som orkar ta itu med medierna när de gör bort sig såhär!

Vänliga hälsningar

Mats Deland

 


Kassandra skrev:

Hej!

Jag skriver till Dig i ett mycket angeläget ärende. Jag vet att du är mycket engagerad i kampen mot rasismen och intoleransen (den svenska ). I onsdags (10 november) publicerade Aftonbladet en artikel som handlade om det växande gatuvåldet.

Händelsen som beskrevs i tidningen tilldrog sig 4 juni i år. Ett gäng på fem till tio unga män misshandlade två andra män svårt bland annat med sparkar mot huvudet.

Ett av offren fick mycket svåra huvudskador, bland annat hjärnblödning och fick tillbringa en månad på sjukhus. Det var ett mycket brutalt och fegt överfall.

Det upprörande i sammanhanget är dock inte själva misshandeln utan det faktum att artikeln illustreras med flera fotografier, där det tydligt går att se att åtminstone tre av gärningsmännen har afrikansk bakgrund.

Jag har idag anmält Aftonbladet för hets mot folkgrupp.

Jag har under många år haft uppfattningen att media bör ligga lågt närdet gäller att utpeka invandrare i brottssammanhang. Nu är jag en illusion fattigare. Man sparkar på en redan utsatt grupp.

Som du känner till förekommer omfattande diskriminering av afrikaner i Sverige. Risken med denna typ av nyhetsrapportering är att den kan spä på fördomarna mot inte bara afrikaner utan också andra personer med invandrarbakgrund. 

Jag har fått en hel del upprörda brev från svenskar som frågar mig om även svenskar ska omfattas av rubriceringen hatbrott. Det vore naturligtvis absurt om så vore fallet och skulle i slutänden leda till att begreppet hatbrott blir meningslöst.

I sammanhanget vill jag också påpeka att det framkommer inte i artikeln om gänget på fem - tio personer blev provocerade av de två svenska unga männen, kanske var det en rättmätig reaktion på all den diskriminering som dessa utsatta pojkar ständigt utsätts för.

Vi bör också tänka på att gärningsmännen, om de nu är skyldiga har kommit till Sverige som barn till asylsökande, människor som i många fall fått asyl av humanitära skäl.

Idag verkar det som om de humaniteten kommit på undantag. Vi får aldrig låta de mörka krafterna segra, det är speciellt viktigt nu när just manifestationerna kring kristallnatten hållits.

 Med vänliga hälsningar

 Kassandra

 Humanist, medmänniska och antirasist

 


 Se vidare:

Politiska flyktingar?

Antifascist?

Biljettkontroll

Deland i högform

Expo "krossas"

"Fördomsfrie Mats"

Maktens torped

Metamorfos

När blir man expert?

"Rappakalja"

Tre klonade?