Bättre demokrati

 Ett inlägg av Räknenissen, förslag för enbättre fungerande demokrati:

Sänk riksdagsspärren till 2 %, som i Danmark. Det fungerar bevisligen i Danmark. Ingen anarki i Folketinget har utbrutit där. Låt det räcka med 8 %, mot som nu 12 %, i en enstaka valkrets för att ett parti ska ta sig in i riksdagen.

Ta bort 8 %-spärren för personval. Väljaren ska få sätta så många personkryss han/hon önskar. Kandidat med flest kryss kommer först in, sedan den med näst flest kryss etc.

Använd en valsedel för alla partier och låt väljaren sätta kryss, som i Danmark

På valsedeln placeras partiernas kandidater i bokstavsordning, som i Finland, vilket minskar partiernas inflytande.

Alla försök att ta bort/dölja partiers valsedlar ses som ett brott mot demokratin och leder till fängelse.

Alla försök att störa något partis valmöte ses som brott mot demokratin och leder till fängelse. Våld mot politiskt aktiv under politisk verksamhet ses som högmålsbrott och ger flera års fängelse.

Reglerna för ombudsröstning stramas åt. Det ska krävas intyg från utomstående att personen inte kan rösta själv. Man får bara vara ombud åt 1 person. Ingen med partipolitiskt uppdrag får vara ombud.

Röstning ordnas inte aktivt för människor på ålderdomshem, eller för utvecklingsstörda. Endast de gamla som själva medvetet uttrycker att de vill rösta, får hjälp att rösta. Den som inte ens vet om att det är val är inte tillräckligt insatt i aktuella samhällsfrågor för att kunna avge en välöverlagd röst.

Samma sak gäller invandrare. Inga försök ska göras att dra icke-informerade människor till valurnorna. En sådan röst har inget värde och underminerar tilltron till demokratin. Det ska finnas språk- och kunskapstest för att få bli medborgare, och icke-medborgare ska inte ha rösträtt, inte heller i kommun- och landstingval.

Röstsammanräkningar ska alltid göras så offentligt som möjligt. Medborgarna ska uppmuntras att närvara. Underkända röster ska sparas och kopior av dem ska publiceras. En fri debatt om var gränserna för underkänt ska gå ska uppmuntras.

Valmaterial ska inte i samhällets regi ges ut på andra språk än svenska. Den som inte behärskar svenska tillräckligt för att följa med i den svenska valdebatten, som förs på svenska och handlar om svenska samhällsförhållanden, har inte förutsättningar att lägga en välinformerad röst.

Nya partier ska få chans att framföra sitt budskap i public service, enligt något slags norm lika för alla. Kanske en halvtimme, att fritt framföra sina idéer. Med dagens nya digitala teknik finns eterutrymme tillräckligt. Den organisation som inte klarar att göra en halvtimmes budskap (med hjälp av public service) visar själv att den inte är politiskt duglig. Utan nya utmanarpartier stagnerar och stelnar de gamla partierna, och därmed samhället.

Låt kommuner dela sig om kommuninvånarna i den kommundel förslaget gäller får majoritet för det. Före kommunsammanslagningarna på 70-talet hade vi tio gånger fler kommuner, och långt större andel av invånarna hade poltiiska uppdrag av olika slag. Det gav fler människor erfarenhet av politiska uppdrag. Kommuner kan samarbeta för större verksamheter, som gymnasieskolor.

Minska riksdagens arbetsområde. Socialförsäkringar läggs utanför statsbudgeten och administreras på icke-politisk väg, eller av politiker som enbart sysslar med sin kassa, inte med tusen andra samhällsfrågor. Socialförsäkringarna ska fungera precis som ett vanligt liv- eller hemförsäkringsbolag, eller som t ex HSB. Så mycket som möjligt av olika sektorer ska lyftas ur riksdagen, t ex så mycket som möjligt av bostadspolitiken och kulturpolitiken. Det kan skötas av privata aktörer eller folkrörelser.

Riksdagsledamotskapet ska inte vara ett heltidsarbete året runt. Förr hade man en kortare vår- och en kortare höstsäsong och de flesta riksdagsledamöter behöll sitt arbete och sin kontakt med vardagslivet under sin mandatperiod. Arvodena sänks.

Precis som förr ska en minimiålder om 25 år gälla för att kunna bli vald till riksdagsledamot.

Separata valdagar för riksdags- och kommunalval förstås. Då blir det två år mellan valdagarna. De fyra år vi har nu är extremt långt jämfört med andra europeiska länder.

Det fria ordet ska värnas på alla upptänkliga sätt. Människor ska UPPMUNTRAS, inte avskräckas, från att framföra sina åsikter. Varje gång någon form av inskränkning ska göras ska en noggrann prövning göras, och det ska vara föremål för regelbunden omprövning, där en erfaren advokat ska utses som förespråkare för det som är under prövning för förbud.

Momsen på det tryckta ordet tas bort helt, 0 % alltså, samtidigt som alla former av presstöd eller annat mediastöd ska bort. Det ger en alltför farlig potential till makthavarna att styra åsiktsutbudet. Inget stöd till kulturtidskrifter. Det som är livskraftigt överlever av sig själv. Alla monopoltendenser i distributionen av det tryckta ordet, som t ex nuvarande Tidsam, förbjuds och bestraffas. Internet-revolutionen vad gäller möjligheten för vanligt folk att uttrycka åsikter, välkomnas och minsta möjliga restriktioner ska gälla.

 


 Se vidare:

Schweiz