Stadsdelsvärdar

Ur Polistidningen, nr 6 2004:

"På fredagsmorgonen den 30 juli i år täcktes skolgården på Rosengårdsskolan i Malmö av glasskärvor. Praktiskt taget alla fönster på skolbyggnaderna hade krossats. Det var inte första gången en skola i Rosengård blev vandaliserad, men det var det hittills värsta man sett.

Nästa dag knivhöggs en 29-åring till döds i ett till synes meningslöst gräl vid Rosengårdsbadet. En 16-åring med anknytning till gängkulturen i förorten häktades senare för dådet.

De här två händelserna fick diskussionen om Rosengård att flamma upp igen. Det blev svårt att blunda för den frustration och det utanförskap som växer fram bland höghusen. Sedan länge är det ett faktum att myndigheter utifrån har svårt att arbeta i Rosengård utan skydd. När ambulansen kom för att ta hand om den knivskadade 29-åringen i somras fick ambulanssjukvårdarna invänta polis, innan man gav sig in i folksamlingen kring mannen. .."

"...Det är massor av människor ute och går ikväll. Men vi bryter mönstret. Två av Rosengårds stadsdelsvärdar med sina röda fleecejackor, och två journalister, som uppenbarligen inte ser ut som folk gör mest här.

  ­ Du vet väl vem vi är. Du känner igen oss, säger värdarna, Agron och Muhammed. Vi stannar och pratar en stund, det är en viktig del av jobbet.

Stadsdelsvärdarna har funnits i Rosengård sedan i februari. Varje eftermiddag och kväll går fyra av dem runt i stadsdelen för att hjälpa till, prata med folk och avstyra eventuella bråk. De assisterar polis och räddningstjänst vid utryckningar, eftersom de inte kan lämna sina bilar utan risk för att de ska vandaliseras. Men mest är de bara närvarande. Vuxna som lägger sig i och snackar. Värdarna håller koll så att inget händer. Och en av de vanligaste frågorna de får är just: vem är ni? Och vad gör ni här?

Både Agron och Muhammed har bott i Rosengård, men flyttat närmare stan. Deras jobb handlar mycket om social kontroll, att vara vuxen och reagera. På en av gårdarna ber en kvinna om hjälp med att säga till några smågrabbar som klättrar på soprumstaken."

"Stadsdelsvärdarna är inhyrda av Malmö stad. Kommunen har bestämt att verksamheten ska fortsätta under 2005, och de ska kanske bli fler. Idag är de sex. Det finns förslag på att de ska bli tio stycken. De är väktarutbildade och anställda av ett bevakningsföretag. De bor, eller har bott i området. Och de har tillsammans de språkkunskaper som krävs för att bli en del av livet i Rosengård."

 


Av artikeln framgår att av Rosengårds 24000 invånare,har 90% utomnordisk bakgrund. Fyrtio procent lever på olika former av bidrag.

Avslutningsvis konstateras att Rosengårdspolisen utsatts för flera attentat:

 "Privata bilar i garaget har demolerats. Man försöker alltid ha två bilar vid utryckning för att inte utsättas för sönderskurna däck eller annan vandalisering. Stationen har utsatts för bombhot och en mordbrand som kunde ha fått allvarliga följder. Nu har man fått länsstyrelsens godkännande för övervakningskameror som ska bevaka stationen och bilparkeringen."