Svennedjävlar 2

Dagens Nyheter rapporter den 30/5 -02 om brottslighet bland kandidater på SD:s och ND:s valsedlar. På Sverigedemokraternas valsedel i Nynäshamn lyckades man hitta en kvinna som var dömd för "förolämpning". 1999 hade hon anklagat en annan kvinna för stöld, och sagt: "Jävla utlänning, åk hem, ... jag hatar utlänningar".

Det är alltså åtalbart om svensk säger så till en utlänning. I det omvända fallet - att en utlänning förolämpar en utlänning - är det också åtalbart?

Som John Järvenpää påvisar i sin bok "Invandring och demokrati" finns här en ensidighet - bara en svensk kan vara "rasist". Om detta påminner nedanstående två tidningsnotiser:

 


Ur Norrköpings Tidningar den 29/5 -02:

15-åring åtalas för knivrån

"...En 15-åring hade just klivit av bussen tillsammans med en annan yngling. Denne undrade vad klockan var. Han sade sig ha problem med språket och bad 15-åring av visa tiden på sin mobiltelefon. Strax därefter ville ynglingen låna mobiletelfonen. Han visade samtidigt en kniv.

15-åringen räckte över telefonen och ynglingen ringde ett samtal. Han vägrade dock att lämna tillbaka telefonen. I stället satte han knivspetsen mot 15-åringens bröst och förklarade att mobilen nu var hans.

Med "jävla svennedjävel" som avskedsord gick han sedan sin väg. .."

 


Ur Norrköpings Tidningar den 29/5 -02:

Åtalas för hot på socialen

"...I december förra året anlände den 21-åriga kvinnan till socialförvaltningens lokaler på Generalsgatan. Hon hade tidigare beviljats bidrag till eget boende. Nu ville hon ha pengar till möbler. Enligt en kvinnlig tjänsteman krävde 21-åringen att få 4 000 kronor kontant. Hon nekades kontanter, men erbjöds att köpa möbler tillsammans med tjänstemannen."

"Enligt tjänstemännen blev kvinnan rasande. Hon förklarade att hon hatade Sverige, klagade på att hon inte fick någon hjälp, skrek "svennedjävel", hotade bränna ner socialkontoret och slet sönder sitt hyreskontrakt.

Som avslutning kastade hon en glaskanna i golvet framför den ena tjänstemannen. ...

Hon åtalas för hot mot tjänsteman. "

 


 

 Se vidare:

"Svennedjävlar"