Missriktat stöd

Dilek Yaras tog i sin kolumn i Metro den 5/4 upp hur det som ska vara stöd åt "utsatta områden" och hjälpa den grupp som anses särskilt utsatt, nämligen invandrare, kan slå snett.

Yaras beskriver situationen för en arbetslös, ensamstående kvinna med tre barn, en kvinna vars företag gått i konkurs. Det blev arbetsförmedlingen och en praktikplats med möjlighet till tillsvidare-anställning.

Men hennes arbetsförmedling hade ingen möjlighet att finansiera detta. Ett hinder var att "hennes arbetsförmedling inte hade några extra resurser, eftersom det inte fanns så många invandrare inom deras område. Visserligen skulle hon kanske få stöd om hon bodde i en annan stadsdelsnämnd som har extra resurser från ytterstadssatsningen..."

Yaras tar upp även ett annat exempel, kvinna som "... hade flyttat från en förort till ett mera svenskt område. Hennes problem handlade om barnets utbildning. I den nya skolan hade det sparats kraftigt. De hade inte ens möjlighet att anställa en speciallärare. Hon sa att sonens före detta skola hade alla möjliga extra resurser. 'När de hostar kommer det pengar', sa hon. Hon hade flyttat därifrån för att hon ville att hennes barn ska växa upp i ett mer svenskt område med det svenska språket."

I det första exemplet var kvinnan invandrare, i det andra svensk. En poäng i Dilek Yaras´ berättelse är att detta egentligen är ovidkommande: den förda politiken skapar orättvisor, som drabbar både invandrare som svenskar.

"Så vad gör vi egentligen när vi stödjer utsatta förorter..."

"Det finns faktiskt folk som bor i andra delar än ytterstadsområden och som inte mår särskilt bra. Vem kan då anklaga en vanlig svensson när denne skyller på invandrarna för att de tar hans eller hennes resurser när han eller hon själv behöver hjälp.

Ska vi uppmana folk som bor i svenska områden att flytta till förorter om de vill ha hjälp? På det sätt ökar vi bara klyftorna i samhället. När man hör att ett visst område får ett antal miljoner extra, medan man själv är utsatt för alla möjliga nedskärningar, till exempel i skolan och på vårdcentralen, blir man bara frustrerad."