Inger-Siv Mattson:

Svenska män?

Till Svenska Dagbladet:

Med anledning av Stina Zakrissons inlägg med rubriken "Varför måste jag vara rädd för män?" den 13 april har jag följande kommentarer:

Zakrisson tar upp fallet med "de tre unga män mellan 18 och 23 år som åtalats för grov våldtäkt av en 15-årig flicka i Botkyrka i januari. De frikändes. De frikändes trots hennes låga ålder, trots skador i hennes underliv och trots att hon berättade att de knuffat in henne i ett rum, tvingat ner henne på rygg och våldtagit henne, en efter en." Zakrisson fortsätter "Alla tjejer i min ålder har blivit utsatta för allt från att få snuskiga kommentarer på tunnelbanan, att ha blivit tafsad på i grundskolan, till regelrätta våldtäkter." Så ställer hon den - förmodar jag - retoriska frågan "Vad är det för fel på de svenska (SIC!) männens kvinnosyn? Varför gör man så litet åt situationen? Det handlar inte om kulturkrockar, enstaka psykopatiska machokillar eller slampaktiga tjejer."

Svaret på denna fråga - retorisk eller ej - är: det handlar framför allt inte om svenska män och deras kvinnosyn. Vi vet - men får inte säga det - vilka det är som utför dessa våldtäkter.

 


DET VAR INTE två "svenska män" som vaginalt, oralt och analt våldtog två unga svenska mammor i Skogås en vårkväll 1998. Det var två turkiska invandrare. Under övergreppen skrattade de, hejade på varandra och applåderade. Ur domen från Huddinge Tingsrätt (Rotel 4, B 817-98) sprutade de in hårskum och frätande hårspray i hennes slida och avslutade med att stoppa in hela flaskan. Kemikalierna frätte givetvis sönder hennes slemhinnor. Efter övergreppet sade en av förövarna att "turkar - i motsats till svenskar, kan hålla på hur länge som helst." Men helvetet var inte slut för flickorna. Förövarnas släktingar hotade gång på gång flickorna till livet och okvädade dem med de vanliga invektiven varav "jävla hora" var det mildaste. En av pojkarnas släktingar försökte mörda den ena flickan genom att köra över henne med bil. Han dömdes till tre månaders fängelse.

DET VAR INTE svenska "unga män" som under tortyrlika former våldtog en fjortonårig svensk flicka i ett parkeringshus i Rissne en kall januarinatt år 2000. Hon våldtogs av ett pojkgäng med rötter i Latinamerika och Nord-afrika, analt och vaginalt med såväl fingrar som annat bl a med sin egen krycka! Under övergreppen skrattade förövarna åt henne och kallade henne hora. För att hon inte skulle kunna söka hjälp stal de hennes mobil och skor! Gänget som misstänks för flera andra våldtäkter är känt som The Fuck Club.

DET VAR INTE tre svenska "unga män" som i maj 2001 våldtog och torterade en 17-årig svenska i Farsta. Det var en turk, en assyrier och en statslös invandrare som tog sig in i hennes sovrum på natten. Flickan bands till händer och fötter och fick en strypsnara om halsen. Hon skållades med hett vatten i badkaret och fick en apelsin inkörd i munnen. Brännskadad och förnedrad för livet överlevde hon tack vare att hon hade en mobiltelefon i badrummet. Brandkåren fick bryta sig in och skära loss henne. Assyriern var f ö med vid den uppmärksammade gruppvåldtäkten i Södertälje 1995!

DET VAR INTE sex svenska män som under nästan ett års tid utsatte en 13-årig svensk flicka för upprepade gruppvåldtäkter och tortyr. De sex latinamerikanska männen körde runt henne i olika invandrarförorter i Stockholm där hon utsattes för systematiska gruppvåldtäkter. Åklagare Göran Hellstrand tyckte våldtäkterna "mest liknade tortyr". Bl a hade de tryckt en såg mot hennes mage och hotade att skära itu henne. 13-år- ingen och hennes familj hotades efter domen till livet.

DET VAR INTE svenska "unga män" - i åldrarna 8 till 12 år - som år 2001 först förnedrade och sedan våldtog två svenska flickor som hade picknick på en gräsmatta i Malmö. Pojkgängets offer var 2001 uppe i 17 stycken!

DET VAR INTE en svensk man som begick de fyra brutala överfallsvåld-täkterna i Finspång i september 2003. Eftersom tingsrätten i Norrköping ansåg att "mannen saknar närmare anknytning till Sverige" dömdes han till utvisning efter avtjänat straff.

DET VAR INTE en svensk man som våldtog en kvinna i Täby i april i år och som en vecka senare försökte våldta en annan kvinna i Farsta. Våldtäktsmannen är "en 34-årig turist från Mellaneuropa."

Detta är bara ett mycket begränsat urval av de senaste årens våldtäkter.

 


I rapporteringen av det uppmärksammade Tumbamålet har de misstänkta förövarnas ursprung aldrig nämnts. Den ende som närmat sig pudelns kärna är en polisman vid namn Fredrik Gårdare som tagit upp "gängbrottsligheten i förorterna där yrkeskriminella ställer till mycket lidande. Vi har ett stort samhällsproblem i dessa förorter. Gängmedlemmarna som är mellan 13- 20 år har en mycket dålig kvinnosyn och lever i en egen värld med egna normer och värderingar. Sexuellt utnyttjande finns i deras kultur och är helt normalt." Inga "kulturkrockar" frk Zakrisson?

Ett litet tips till frk Zakrisson för att slippa vara rädd för män kanske vore att följa den muslimska seden att bära slöja och/eller burka. Den nigerianska rapparen Ayo redogjorde i en intervju i AB den 6 januari 2004 för sin kvinnosyn: "Muslimska tjejer ska bära slöja. Det stoppar suget efter våldtäkt". På reporterns fråga: "Menar du att lättklädda tjejer har ett eget ansvar om de våldtas?" svarade Ayo: "Jag kan inte säga att hon har ett ansvar men hon gör det ju enklare för honom att våldta. Såna tjejer utmanar sitt öde. Det är därför jag respekterar kvinnor som använder slöjor. Där kan våldtäktsmannen aldrig se vad det är för tjej han...förstår du vad jag menar? Han kan bara se slöjan. Det stoppar suget efter våldtäkt." Inga "kulturkrockar" frk Zakrisson?

 


Dessa kulturkrockar är dessvärre sedan decennier tillbaka accepterade och t o m sanktionerade av politiker och andra makthavare. En journalist i FIB-Aktuellt berättade i början av 80-talet för dåvarande chefen för Statens invandrarverk Kjell Öberg att "de flesta våldtäktsförbrytarna är invandrare och offren är så gott som uteslutande flickor från de nordiska länderna. Våldtäkterna har dess-utom en tendens att bli brutalare med inslag av sadism." På följdfrågan om Öberg inte tyckte att "invandrarna borde lära sig svensk lag och svenska seder" svarade Öberg "Jag tycker att vi måste acceptera att vi får in andra kulturmönster" SIC! "Mer har jag inte att säga om detta."

Professor Hans Klette har enligt uppgift i DN den 2 juni 1997 granskat de 24 män som åren 1989-91 dömts för gruppvåldtäkt. 21 av dessa var utländska medborgare. Det framgår inte av rapporten om de tre övriga var av svensk eller utländsk härkomst. Man kan möjligen våga sig på en gissning att de var svenska medborgare.

Inga "kulturkrockar" fröken Zakrisson? "Svenska män" fröken Zakrisson?

I P1-programmet "Centralen" som för någon månad sedan tog upp orsakerna till den katastrofala ökningen av våldtäkter excellerade de inkallade s k experterna i politiskt korrekta bortförklaringar. Bl a var det "samhällsförändringar" i form av "uteliv och ökat alkoholintag" som är orsaken till att våldtäkterna ökat. Våldtäktsmännens "svåra bakgrund" var en annan populär förklaring: "våldtäktsmän har ofta utsatts för övergrepp vilket hämmat dem i deras sexuella utveckling och gjort att de har svårt för nära relationer." Den största samhällsförändringen av alla - det mångkulturella projektet - nämndes icke med ett enda ord. För att närma sig sanningen bakom det ökade antalet våldtäkter hade det t ex varit lämpligt att intervjua några invandrade "unga män" om deras kvinnosyn.

Den fråga som aldrig får ställas är hur många våldtäkter det politiska och massmediala etablissemanget anser att den mångkulturella berikningen är värd. 100? 1 000? Fler?

 


Avslutningsvis vill jag citera Vaclav Havel:

"Den kvävande slöja som omger livet i lögn består av ett märkligt material. Så länge som den hermetiskt täcker hela samhället, tycks den gjord av sten. Men när någon bryter igenom den på en enda punkt, när en ensam människa ropar att kejsaren är utan kläder och när en ensam speldeltagare bryter mot spelets regel och därmed avslöjar att det är ett spel, står plötsligt allt i ett annat ljus. Hela slöjan tycks nu gjord av papper och ser ut att ohjälpligt trasas sönder i småbitar."

I-S Mattson