Oktober 2000

Utan restriktioner

En fängelsevistelse utgör i Sverige inget hinder för fortsatt brottslig verksamhet. Snarare tvärtom - i fängelset får brottslingen tillgång till nödvändig utrustning:


Ur Metro den 13/10 2000:

"Flyktingsmugglaren Amir Heidari, 47, har häktats på nytt. Han misstänks bland annat för att ha förberett nya brott under tiden i fängelse."

"Heidari dömdes vid två rättegångar i Göteborg förra året till sammanlagt 2,5 års fängelse för att ha försett flera iranier med falska pass. Han har tidigare dömts upprepade gånger och avtjänat fängelsestraff även i Turkiet, Tyskland och Danmark."

"I dag skulle Heidari ha påbörjat frigång men greps redan i tisdags inne på kriminalvårdsanstalten i Umeå och i går häktades han i Göteborg.

Misstanken den här gången gäller grov urkundsförfalskning alternativt anstiftan till samma brott vid nio tillfällen under tiden hösten 1998 till 12 februari 1999..."

"... Heidari misstänks också för förberedelse till grov urkundsförfalskning sedan i somras fram till 2 oktober."

En utredningsansvarig säger:

"- Vi har länge haft indikationer på att han fortsatt sin verksamhet och beslag som gjorts av kriminalvårdens personal har stärkt misstanken."

"Beslagen av dokument gjordes inne på anstalten i Uppsala där Heidari tidigare i år var intagen och hade tillgång till dator, telefonkort och möjlighet att skicka brev utan restriktioner..."