Juli 2000

Aftonbladet, 25/7:

"Ny larmrapport: Brottslingarna blir allt yngre"

"Var tionde personrånare är under 15 år och kan inte åtalas - en fördubbling på bara några år, visar en ny rapport."


"De unga slipper betala skadestånd till offren eftersom deras identiteter numera hålls hemliga enligt lagen.

Underrättelseroteln vid länskriminalen i Stockholm har granskat de senaste årens personrån i länet. Enligt rapporten, som nyligen blev klar, ökade antalet anmälda rån kraftigt förra året. En majoritet av rånarna är pojkar i skolåldern.

- Det anses som 'tufft' att råna. De mest brutala gärningsmännen blir förebilder för de andra, säger Åke Sundgren, chef för underrättelseroteln.

Förra året var 58 procent av de misstänkta rånarna 15-20 år gamla. 12 procent var under 15 år. ...Drygt en tiondel av gärningsmännen är alltså inte straffmyndiga och kan aldrig åtalas."

Antalet anmälda rån i Stockholm har ökat från 2.315 år 1995 till 3.267 år 1999. En ökning med 40% på fyra år.

"Enligt Peter Ågren är personrånen ofta resultatet av en misslyckad integrationspolitik:

- En ung kille begår inte ett rån för att han vill ha en mobiltelefon, utan för att markera. Många gärningsmän är invandrarkillar som inte har samma självkänsla och känner ett utanförskap, säger han.

- Antingen måste vi ställa högre krav på föräldrar och lärare och ge dem de rätta instrumenten, eller också låta samhället ta över fostrandet. Men det skulle kännas som ett nederlag att sänka straffmyndighetsåldern."

"När ungdomar under 15 år begår brott läggs utredningen automatiskt ned och socialtjänsten tar över. Om offret vill ha ut skadestånd måste denne själv stämma rånaren hos tingsrätten. Men offret får inte veta av polisen vem rånaren är. Enligt sekretesslagen 9:17, som skärptes av riksdagen förra året, får polisen inte avslöja namnet på en misstänkt i en nedlagd brottsutredning om personen kan lida men av detta."

Andelen misstänkta gärningsmän, 14 år eller yngre, har ökat från 5 % år 1995 till 12 % fyra år senare.