Gömt förtryck

Tidskriften "Folkevett" ges ut av Framtiden i våra händer (FIVH).

Ur Folkvett den 9/9 -05:

"Hijab-flickornas tårar

- Flickor som väljer att kasta huvudduken betraktas som horor. Föräldrar är rädda för att de ska bli som norska flickor - inte långt ifrån horor, säger Høyres Samira Munir.

Samira Munir är troende muslim, kommunfullmäktigeledamot för Oslo Høyre - och en förkämpe för kvinnors likvärde i de norska invandrarmiljöerna. Det är varken hennes religion eller partitillhörighet som leder till att hon får dagliga mordhot.

- Det går åt fel håll med integrationen i Norge - och samhället ser det inte. Det är lätt att upptäcka välintegrerade invandrare som går till jobbet eller skolan i västerländska kläder. Vi ser inte kvinnor som stängs inne i små lägenheter och barn som aldrig är ute efter skoltid. De är många och de blir fler. Samhället accepterar mer än tidigare att invandrare följer ursprungslandets traditioner. Mannens kontroll ökar.

- Det finns alltså kvinnor i Norge som har större svårigheter med att gå ut ensamma än kvinnor på landsbygden i Pakistan?

- Ja. Jag känner till många kvinnor som inte ens får gå till affären. Om de måste gå till doktorn har de någon med sig - och kan därför inte heller prata fritt."

"- Det var fruktansvärt fel att tillåta huvudduken i skolan och hellre 'starta en dialog'. Flickorna definieras som en grupp och inkluderas inte i gemenskapen på skolgården eller på arbetsplatsen – om de överhuvudtaget förväntas jobba. De lär inte känna det norska samhället. Problemet är inte huvudbonaden utan vad huvudduken symboliserar - underkastelsen under mansväldet. Sedan kommer ofriheten i äktenskapet ... SV-are [ungefär vänsterpartister] gick till moskéerna och delade ut lappar om demonstrationer för huvudduken. Det var inte kvinnor som delade ut dem. Flickorna kommer och ber om att få slippa huvudduken. När de uttalar sig i tidningarna säger de motsatsen. Annars riskerar de utfrysning, stryk... Vi ska ha många kulturer. Men vi ska inte ha okultur. Norska män som slår kan inte gömma sig bakom ursäkten om att så här är vår kultur.

- Från RV [Rød Valgallians, yttersta vänsterkanten] till Høyre är politikerna engagerade i att försvara huvudduken i skolan. Boken «Hijab - hot eller mänsklig rättighet» innehöll 16 bidrag. 15 för och ett franskt emot - och den kallades 'debatt'-bok."

"- Hedersmord är inte sällsynt. Och mörkertalen är stora, kvinnor bara försvinner någonstans i Pakistan... Hedersmord hänger ihop med attityden till kvinnor - och försvaras av stora grupper. Ingen försvarar norska svartsjukemord.

- Vad ligger i hedersbegreppet?

- Du hör talas om heder från det att du föds. Och ett positivt hedersbegrepp är bra. Men hur mycket ska det kosta och hur mycket kan det förvrängas? Flickor som väljer att kasta huvudduken betraktas som skamlösa, som horor. Föräldrar som tvingar huvudduk på flickorna är rädda för att de ska bli som norska flickor - inte långt ifrån horor."


Samira Munir får frågan vad hon skulle ha gjort om hon fick makt som statsminister i Norge. Hon svarar:

"- Jag skulle först ha tagit bort huvudduken från skolan. Jag skulle ha gjort norskundervisning obligatorisk, och tagit bort alla översättningarna... organisationer som serverar ett tv-utbud osv på ursprungsspråket. Problemet är inte bara språkligt, utan att människor ofta får helt fel information. Muslimska barn ska lära känna kristendomen och norska traditioner, obligatoriska gemensamma aktiviteter i skolan - simning, idrott. Nej till religiösa privatskolor. Det är fint att muslimska barn lär sig Koranen utantill på arabiska, men det får inte komma i vägen för integrerande fritidsaktiviteter och läxläsning..."