Vanja gav OK

För vanliga pensionärer slår bromsen nu till, efter länsningen av AP-fonderna.

En som klarar sig är dock Christer Elmhagen, tidigare vd för AMF-försäkringar.

Ur SvD den 20/3 -09:

"...Christer Elmehagen har haft ett guldkantat pensionsavtal. De tre sista åren som vd lyfte han 32 miljoner kronor enbart i pensionsavsättningar. Totalt har AMF:s styrelse godkänt utbetalningar på 104 miljoner kronor de senaste tio åren till sin tidigare vd. AMF:s ordförande Göran Tunhammar kallar nu summorna "hiskeliga" och det jäser av missnöje i LO-distrikten."

" De stora summor som Christer Elmehagen haft att röra sig med beror på att han under sina sista år som vd för AMF Pension fått anmärkningsvärt stora inbetalningar till sin pension, allt med styrelsens goda minne. 2008 var summan drygt 9 miljoner, 2007 drygt 11 och lika mycket året dessförinnan, enligt AMF Pensions årsredovisningar.

Räknat från 1998, då Christer Elmehagen tillträdde som vd, blir den totala pensionskostnaden för AMF 62 miljoner kronor. Till det ska läggas Elmehagens totala lön och bonus under samma period på totalt 42 miljoner kronor. Sammantaget innebär det en imponerande summa på 104 miljoner kronor eller över 10 miljoner per år. Det är en ersättning i klass med flera av de stora börsbolagens chefer och ljusår från ersättningar och pensioner för AMF:s kunder som till stor del består av LO-medlemmar.

Det som framförallt sticker ut är Christer Elmehagens överenskommelse med styrelsen när det gäller hans pensionsavsättningar de senaste 2,5 åren. 2004 förlängde Wanja Lundby-Wedin, Göran Tunhammar och de andra i styrelsen Christer Elmehagens kontrakt. Han skulle enligt det ursprungliga avtalet gå i pension i juni 2006. Nu fortsatte han fram till december 2008.

Under den korta perioden fick han extra pensionsavsättningar på 770 000 kronor i månaden.

'Dessa avser dels att täcka pensionsförmåner intjänade under den förlängda anställningstiden, dels komplettera Christer Elmehagens pensionsförmåner enligt de ursprungligt avtalade villkoren', skriver AMF i årsredovisningen.

De extra avsättningarna innebär att AMF Pension fick betala Christer Elmehagen totalt 47 miljoner kronor i pensionsavsättningar, lön, bonus för de tre sista åren som vd. Det motsvarar 1,3 miljoner i månaden."

I AMF-styrelsen att alltså Vanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande. Hon har inte anfört några invändningar mot arrangemangen.


 Se vidare:

Bonusar

NOMENKLATURAN

Vanjaklockan