Mona gav vink

Ur Expressen den 21/8 -06:

"DOTTERN FICK TOBBJOBBET

Hon hänvisade till mamma Mona Sahlin - då bröt UD mot sina egna regler

Mona Sahlins dotter fick praktikplats på svenska ambassade en i Washington.

I strid med ambassadens egna regler annonserades platsen inte ut och vikariatet tillsattes 'informellt'.

Ann-Sofie Sahlin, 28, hänvisade till sin mamma när hon kontaktade ambassadens personalchef.

Jobbet gav 40.000 kronor - under tiden som hon studerade."


Ur Världen idag den 23/8 -06:

MONA SAHLIN GAV VINK - DOTTERN FICK FINT JOBB
 
Först förnekade Mona Sahlin i Aftonbladet 18/8 all inblandning när dottern Ann-Sofie fått praktikplats och vikariat på ambassaden i Washington. Den bloggare som avslöjat detta hotades till och med polisanmälan. Men några dagar senare kunde Expressen visa att Mona Sahlin mycket klart haft ett finger med i spelet.
 

Mona Sahlin var ytterst upprörd i Aftonbladet förra fredagen.
 
- Jag har inte lyft ett finger i den här frågan, sa hon till tidningen, som kunde berätta att man på s-högkvarteret funderade över att polisanmäla den bloggare som först kommit med uppgifterna.
 
- Jag är så upprörd att jag har ont i magen, sa Sahlin enligt Aftonbladet.
 
Tre dagar senare, måndagen 21 augusti, kunde Expressen visa att Sahlin utan tvekan varit inblandad i processen. I sitt första brev till generalkonsul Pontus Järborg i Washington hänvisar Ann-Sofie Sahlin oförsiktigt till sin mor:
 
- Jag fick din e-post från Per Thöresson (expeditionschef på UD, red anm) genom min mor, Mona Sahlin.
 
Pontus lärborg bekräftar för tidningen att man känt till att AnnSofie Sahlin var ministerns dotter. Man erkänner också att man tummat på UD:s regler om hur tjänster bör tillsättas.
 
Det står alltså klart att Mona Sahlin funnits med i bilden. Till Expressen bekräftar hon att hon hört sig för med UD hur man söker jobb. Samtidigt hävdar hon att hon 'inte gjort ett skvatt för att påverka någon'"
 
"Men frågan är väl om det i den maktkultur som råder inte räcker för en minister att antyda att det finns ett jobb som en son eller dotter är intresserad av. Det verkar i alla fall ha fungerat alldeles utmärkt i det här fallet.
 
Men Mona Sahlin och dottern Ann-Sofie har haft nära kontakter med ambassaden i Washington redan tidigare. När Ann-Sofie studerade i Washington 2003 bodde hon hos Bo Eriksson, andreman på ambassaden. Vid ett besök i stan bjöds Mona Sahlin, hennes dotter och ytterligare tolv svenskar på middag hos Erikssons.
 
- Jag bjöd några på ambassaden för att de skulle få träffa Ann-Sofie, säger Bo Eriksson till Sveriges Radio. Senare i samma intervju uppger han att det handlade om en mottagning för att personalen "skulle få möta Mona".


Se vidare

Mona-meny

Mer än Toblerone

Filmsnutt om fifflaren Sahlin