Ändamålet helgar medlen?

I höstas sände Utbildningsradion i TV ett hyllningsprogram om "AFA". En reklamfilm, utan varje ansats till kritisk distans. Tre AFA-aktivister fick fritt propagera för sin sak. UR-redaktionen skarvade på, genom texter som rullade i rutan:

"Civil olydnad innebär att bryta mot lagen för något man tror på, bekämpa något man anser dåligt och bry sig om annat än sig själv.

Genom civil olydnad har vi fått mycket som vi tar för givet:

ALLMÄN RÖSTRÄTT

TRYCKFRIHET

STREJKRÄTT

RELIGIONSFRIHET

MÖTESFRIHET...

Alla tider har sina rebeller. 90-talet har Antifascistisk Aktion och djurrättsaktivister. Ofta kallas dom kriminella ungdomsgäng och polisen stämplar dom som terrorister."

Uno: "När det gäller att bryta lagen är jag nog beredd att gå så långt det krävs, för att få igenom mina mål."

"I och med att jag anser att våld kan vara nödvändigt i vissa situationer, så lär jag mig hur jag ska kunna använda det på rätt sätt...jag lär mig hur man gör dessa slangbomber..."

"Man är tvungen att göra någonting. Det spelar ingen roll om jag slår honom eller om jag debatterar med honom."

"Jag har varit med om att både krossa skyltfönster på porrbutiker, på nazibutiker och så vidare... jag anser att det är ett bra sätt att sabotera för dessa verksamheter, för det kostar dom otroligt mycket pengar att återuppbygga det där. Och gör man det gång på gång igen så kanske dom tvingas lägga ned till slut och kan inte sprida sin giftiga smörja längre. "

"När det gäller aktioner och olagliga saker så händer det ständigt att man ångrar saker som man gör. Jag har varit med om flera misshandlar å sånt, som jag ångrar idag, att jag har gjort.

"Vi är absolut inga farliga människor. Det vi vill göra, är att förändra samhället."

"Överhuvudtaget så tror jag att vi är en ganska väl bevandrad grupp, som har en ideologi bakom."

Hella: "Vi är ute efter att göra det så obehagligt, så läskigt, så omöjligt som möjligt att sprida fascistisk propaganda, och att...skada dom."

Johanna: "Jag tycker det är viktigt att inga nassar får uttrycka sig, får sprida sin propaganda. Och om polisen hamnar emellan så är dom i vägen."

Vem som ska räknas som "nazist" avgörs då inom AFA. Redan i UR-programmet framgick, att de som "nazister" räknade även Sverigedemokrater.

Ändamålen helgar medlen

­ så löd budskapet från AFA och UR.