Vad får sägas?

Insändare från "Världen Idag", våren 2005:

För tio miljoner kronor bedriver SVT kampanj för att övertyga oss om att SVT, vars hela distributionsnät ägs av staten, står fritt ifrån politiskt inflytande. Men verkligheten är en helt annan. Både SVT och SR är makthavarnas språkrör.

I februari i år ringde jag till radioprogrammet "Ring P1" och ville ta upp makthavarnas inflytande över SVT och SR till diskussion. Men redan vid telefonslussen fick jag veta att detta inte är ett diskutabelt ämne. Vid ett annat tillfälle då jag ringde samma program diskuterade jag med radioprataren Täppas Fogelberg om homosexualitet i allmänhet samt kring pastor Åke Greens predikan mot homosexualitet.

Efter en lång stund direktsänd diskussion tände Täppas till och röt åt mig: -"Jag skall inte diskutera med dig längre. Vi bryter här! Vi bryter här!" och sedan blev det tyst i min telefon. Under nästa dags sändning av "Ring P1" ringde en man till Täppas Fogelberg och sade till honom:

-"I går när du brutit samtalet med mannen som talade med dig om homosexualitet handlade du fel och du behandlade honom illa. När en kristen ringer till dig då behandlar du honom illa, men när en homosexuell ringer då pratar du med honom som om det var din mamma som ringde".

Då började Täppas Fogelberg och hans bisittare i studion att gapskratta i direktsändning och med milda ord förklarade han för både honom och lyssnarna att "det finns en överenskommelse mellan myndigheterna och SR som gör att vi inte får säga vad som helst och vi får inte låta sägas vad som helst i vårt program".

Jag levde bakom "järnridån" fram till 1956. Jag känner igen dessa attityder därifrån. Kommunistdiktaturen avskaffade först religionsundervisningen i skolorna och ersatte den med utvecklingsläran. De avkristnade landets befolkning, fängslade pastorerna och ersatte dem med kompromissvilliga sådana som fick predika "ett nytt evangelium" i de registrerade kyrkorna medan de sanna kristna församlingarna gick under jorden.

Journalister och radiopratare fick bara säga det som makthavarna dikterade. Jag ser tydliga tendenser i Sverige idag som påminner mig om den mörka, förflutna tiden bakom järnridån.

István Lemle


 

 Se vidare:

Fetingar i etermedia

Stora Radiopriset


"Fel" åsikt värre än misshandel

Sverige i focus

Världsberömd