Fel opinion

Ett svar på brev från Messings kansli tyder på att oavsett hur tydligt invandringens negativa konsekvenser manifesterar sig håller makthavarna fast vid sin linje: invandringen ska fortsätta.

Nu bekräftar en ny opinionmätning vad de flesta tidigare mätningar visat, nämligen att en majoritet av svenska folket önskar en minskad invandring. Denna senaste mätning tyder dessutom på att andelen invandringskritiska svenskar kan ha ökat.

Detta påverkar dock inte ledarskribenterna i våra stora dagstidningar. Deras slutsats är inte att invandringspolitiken behöver ändras - i stället är det denna opinion som behöver ändras!

 


Så här skriver Arbetet den 13/7 -00, under rubriken "Osäkert om onvandrare":

"Noteras ska vidare att det är betydligt fler med låg utbildning än med hög utbildning som har en negativ attityd. Man kan förstås moralisera och hänvisa till fördomar. Brottslighet bland invandrare har sålunda framför allt med klasstillhörighet, segregerat boende och utanförskap att göra ­ inte med etniskt ursprung. Samtidigt kan inte fördomarna resoneras bort som någonting ovidkommande. De existerar och de styr många människors tänkande och attityder."

Blågul kommentar

Vad är en "fördom"? Är det en fördom att brottsligheten bland vissa invandrargrupper är hög? Är det inte ett faktum? Om lågutbildade svenskar är mer negativa mot invandringen än högutbildade så kan det ha en mycket enkel och näraliggande förklaring: det har mer av egna erfarenheter, av vad invandringen kan betyda i vardagen.

Vad mediafolket menar med "fördom" är uppenbarligen faktauppgifter - oavsett de är sanna eller falska - som leder till "fel" slutsatser. En faktauppgift som ena dagen är en fördom kan därigenom vara något annat på ett senare stadium.

Exempelvis var det tidigare entydigt fråga om "fördomar" att det fanns ett högt socialbidragsberoende bland invandrare, eftersom den naturliga slutsatsen blev att invandringen utgjorde en kostnad och därför borde minskas.

Nu har de korrekta vänt på steken: sakförhållandet erkänns men skulden läggs svenskarna, som "inte släpper in" invandrarna på arbetsmarknaden och i samhället. Svenska folket måste då ändras - inte invandringspolitiken.

Arbetets ledare fortsätter:

"Emellertid är det lite av en paradox, en ödets ironi, om invandrarmotståndet faktiskt håller på att öka just nu. Dels är invandringen idag blygsam i jämförelse med för exempelvis tio år sedan."

Detta är ju en direkt lögn! Varför ljuger Arbetets ledarskribent?

År 1990 beviljades 37.400 PUT. År 1999 var siffran densamma: 37.400.

"Vi ser sålunda framför oss hur allt fler som idag är arbetslösa, inte minst invandrare, kommer att behövas på arbetsmarknaden under åren framöver. Många förutser rentav att vi inom en inte alltför avlägsen framtid måste importera arbetskraft för att klara alla nya arbetsuppgifter,... "

Det slående är ju hur många företag nu ropar efter arbetskraft, ändå är arbetslösheten hög bland invandrargrupper! Hur förklara detta? Jo, många är inte anställningsbara, de saknar nödvändig kompetens. Om de ens har motivation, med gällande bidragssystem.

"Nu, i högkonjunkturen, är förutsättningarna för en lyckad integration bättre än på länge. Det måste vi utnyttja."

Javisst, och ändå denna situation. Hur ska det då inte bli när konjunkturen vänder nedåt igen?

"...Och då kommer attityderna också att förändras ­ i en mer positiv riktning!"

 


Än mer uttalad är Aftonbladets ledare samma dag, med rubriken "Sverige behöver sina invandrare":

"En undersökning som sägs visa att över hälften av svenska folket tycker att Sverige tar emot för många invandrare kan tyckas skrämmande. Men så hemskt behöver nu inte resultatet tolkas.

Det är snarare så att svaren på våren Sifo-undersökning bygger på stereotyper som lätt kan motbevisas och på sakförhållanden på väg att ändras."

Opinionen är, som Aftonbladet ser saken, "en effekt av offentliga felgrepp och föråldrade uppfattningar".

"Ungdomar som själva reser och jobbar utomlands och skolelever med invandrarkompisar tror i allmänhet inte ett dugg på att invandringen är ett stort problem. Fråga dem."

Det kunde kanske vara en bra idé. Fråga svenska folket!

Det var å andra sidan vad Sifo gjorde, och det blev ändå inte bra. Sifo fick ju fel svar.

 


 

 Se vidare:

Opinionen