Skallar

"SVARTSKALLARNA TAR STRID". Så lyder rubriken till en artikel i SSU-tidningen "Tvärdrag" nr 4/00.

Artikeln handlar om ungdomar som "med sprejflaskor" - alltså genom skadegörelse - ägnar sig åt vad SSU-tidningen uppenbarligen betraktar som en acceptabel form av politiskt arbete:

"Svartskallebrigaden. Så kallar de sig, tjejerna och killarna från Stockholms förorter som gått ihop för att kämpa mot rasismen. De ogillar våld.

Med sprejflaskor och demonstrationer försöker de få invandrare att känna stolthet för sitt ursprung och skapa ett samhälle där människor behandlas lika. 26-åriga Olainka säger:

- Det är alltid vi invandrare som ska anpassa oss. Svenskar anser sig ha rätt att tillrättavisa oss bara därför att de är svenskar. Vi ska utplåna vår historia, gärna skämmas lite över vår bakgrund och försöka smälta in utan att märkas. Det är förnedrande.

Och han vill inte känna tacksamhetsskuld:

- Jag får ofta höra att jag ska vara tacksam över att få leva i Sverige. Tacksam mot vem? Alla människor borde ha rätt att leva var de vill!"

De företag som försöker bedriva lokaltrafik i våra större städer skulle nog önska att sprejflaskor kom mindre flitigt till användning. Det skulle kunna bespara skattebetalarna många miljoner kronor varje år.

Som anges i SSU-artikeln ägnar sig "Svartskallebrigaden" också åt demonstrationer. Ett exempel på detta är initiativet till en aktion i Skogås på nyårsdagen:

"Manifestationen genomförs på årsdagen av det rasistiska mordet i Skogås nyårsnatten 1999 ..."

Blir ett våldsdåd med automatik "rasistiskt" när offret är invandrare och förövaren svensk? I Skogåsfallet var förövarna skinnskallar och hade nazisympatier, men det började som ett vanligt slagsmål, där invandrare också var aktiva. Polis och åklagare ansåg inte att det behövde röra sig om ett dåd med rasistiska motiv.

När Sverigedemokraterna gjorde en aktion i Vallentuna, efter en vidrig gruppvåldtäkt, kom fördömandet av media som ett brev på posten: Sverigedemokraterna "försökte utnyttja en tragisk händelse i politiskt syfte".

Svartskallebrigaden riskerar knappast liknande förebråelser.