Pojkstreck?

Ett antal nyhetsartiklar under januari 2003 har rapporterat hur pojkar begått fysiska övergrepp mot kvinnor runtom i Sverige. Övergreppen har till sin karaktär varit helt utanför ramen för vad vi tidigare hört talas i vårt land.

I ingen av de tidningsartiklar som nedan refereras sägs något om etnicitet. Det behövs knappast längre. Hade förövarna varit etniska svenskar, då skulle detta med största sannolikhet ha nämnts.

"Mitt-i-Haninge" den 21/1 -03 har en rubrik "ELEV TOG STRYPGREPP PÅ EN KVINNLIG LÄRARE". Det hade börjat med att pojken tillsammans med några kamrater ville ge igenom lärarinnans klassrum, under pågående lektion, för att komma till att annat klassrum, där de inte blivit insläppta. Lärarinnan försökte hindra dem, varpå "15-åringen hoppade upp på en bänk... och höll fast läraren i armen så att hans kamrater kunde gå förbi henne."

Därvid hade pojken sönder en symaskin, varför lärarinnans ropade efter honom att han skulle få betala den. Då tog pojken tag om hennes hals och väste "Jag ska döda dig!"

 


En liknande händelse inträffade i Västerås en vecka senare, på ett bibliotek. VLT den 27/1 -03 rapporterar om "stökiga ynglingar" som där blivit ett arbetsmiljöproblem.

En bibliotekarie kontaktade polisen efter att hon hon blivit hotad och fasthållen av en pojke. Hon hade försökte stoppa ett gäng som ville ta sig in i biblioteket igen efter att ha blivit avhysta:

"Ungdomarna hade, förutom att de förde oväsen, bland annat eldat upp en tidning inne på biblioteket.

Bråket i entrén slutade med att hon själv blev angripen.

- En av dem höll fast mig och låste mina armar. Men det otäckaste var nog att han ropade

'Jag håller'na åt er, grabbar' till de andra, säger hon."

Det handlade om ett tiotal ungdomar som regelbundet ställer till problem på Råby bibliotek, genom att väsnas, vandalisera och uppträda hotfullt. "Jävla hora" var ett tilltal till bibliotekarier. Denna polisanmälan var den tredje inom loppet av några månader.

 


Aftonbladet, den 30/1 -03 ger ett annat exempel - av åklagaren rubricerat som "pojkstreck":"Angelica, 13, överfölls och bands på rasten".

Det var ett antal äldre pojkar som i en skola i Sundsvallstrakten överföll en flicka under en rast: "De band hennes händer och fötter, släpade henne fram och tillbaka, misshandlade och förnedrade henne."

Mamman till flickan ville att fallet måste upp i domstol. Åklagaren vägrade dock, trots att allt som hände dokumenterats av polisen och pojkarna herkänt. Åklagaren såg det som bara ett "pojkstreck".

Aftonbladet: "Med en rulle eltejp band de sedan samman hennes händer och fötter.
De slängde henne på golvet. De drog henne genom korridoren fram och tillbaka. Spottade i hår och ansikte. Slängde använt snus över henne. Skrek och skrattade samtidigt som alla andra elever som rusat till såg vad som hände utan att våga ingripa. Angelica kände inte någon av pojkarna..."

Pojkarna går idag kvar på skolan, flickan har däremot flyttat till en annan skola.

 


 

 Se vidare:

Gränstestande

I krig

Stoppa klan-ismen!

Besöksförbud