Vägpirater

Sveriges rykte utomlands, som ett tryggt land och ett attraktivt semesterland, har blivit alltmer anfrätt. Under våren och försommaren 2003 var det ett påtagligt bekymmer att turister som stannat till vid vägavsnitt på västkusten blev bestulna när de låg och sov.

Två förövare är nu gripna - två kosovoalbaner. Från SD-Kuriren:

"De bägge misstänkta vägrånarna, 39-årige Ragip bosatt i Borås och 34-årige Nezir bosatt i Angered, häktades på torsdagen av tingsrätten i Uddevalla.

Ragip och Nezir misstänks för försök till grov stöld i Håby i Munkedals kommun den 7 juni samt stöld alternativt häleri i Borås under år 2002 och 2003.

Tingsrätten beslöt vid förhandlingen inför stängda dörrar att godkänna åklagarens begäran om häktning av de bägge kosovoalbanerna som mer eller mindre greps på bar gärning när de bröt sig in i en husbil natten till måndagen.

Det var när de två albanerna försökte ta sig in i en dansk husbil på den avsides belägna rastplatsen i Håby norr om Munkedal som mannen i familjen vaknade och upptäckte att dörren var uppbruten och slog larm.

Ragip och Nezir greps när de flydde i bil från platsen av en polispatrull som befann sig i området.

Gripandet innebär att det lossnat lite i polisens tidigare ganska fruktlösa kamp mot de vägpirater som framförallt härjat utmed E6. Rånen - eller stölderna, som brotten egentligen rubriceras - i framför allt Västsverige har ökat dramatiskt i år.

97 vägrån har rapporterats sedan mars i år, varav gärningsmännen kan ha använt gas i 16 fall. Värden för 600 000 kronor har stulits.

Den Jugoslaviske medborgaren 34-årige Nezir 'flydde' till Sverige 1996 medans 39-årige Ragip 'flydde' redan 1994. Ragip beviljades svenskt medborgarskap den 8 november 2002."

 

Det visar sig att detta gripande fått stor betydelse för förekomsten av ytterligare vägpirateri i området: stölderna/rånen tycks helt ha upphört.

"Inga fler inbrott i husbilar på rastplatser" löd rubriken till en DN-artikel den 19/7:

"...Sedan två gärningsmän greps på bar gärning på en rastplats i Håby norr om Uddevalla natten till den 7 juli har inga nya inbrott i husbilar rapporterats.

Det kan tala för att de båda gripna, som häktades misstänkta för försök till grov stöld av Uddevalla tingsrätt, har legat bakom fler inbrott. Men det kan också betyda att ligor som har ägnat sig åt att plundra turister i husbilar och långtradarchaufförer längs E 6:an fått en tankeställare."

"...Genom att turistande familjer sover i husbilen kan den betecknas som ett hem. Brottet blir därmed grovt. För grov stöld är minimistraffet sex månaders fängelse.

Antalet vägrån ökade kraftigt under våren och försommaren. Fram till den 7 juli noterades ett hundratal inbrott i husbilar och lastbilar som hade parkerats över natten på rastplatser längs västkusten."

 


Turister riskerar dock att angripas inte bara vid vägar. I mitten av jmuli 2003 blev ett danskt par överfallet när de tältade i södra Skåne, de rånades på sina värdesaker och kvinnan våldstogs.

Ur AB den 17/7:

"Det unga danska paret campade vid havet utanför Malmö.

 De misshandlades och rånades av fem ungdomar - och den unga kvinnan utsattes för en våldtäkt.

 - Han slog mitt huvud i en sten flera gånger och slet av mig byxorna, säger Zindy Nielsen, 23.

  Zindy Nielsen, 23, och Brian Larsen, 26, från Nykøbing kom till Sverige i förrgår.

 - Vi tog tåget över bron och tänkte cykla omkring i Skåne under en vecka, berättar de."

Förövarna - några mopedburna ynglingar - ville ha pengar och mobiltelfoner. Polisen söker dem bland sina tidigare noterade. Från SD-Kuriren:

"Häktningsframställan mot en gärningsman misstänkt för delaktighet i det brutala överfallet mot det danska paret under natten till onsdagen på Klagshamns udde i Malmö, inlämnades fredagen den 18 juli till Malmö tingsrätt gällande grovt rån samt våldtäkt. Häktningsförhandlingen äger troligen rum lördag den 19 juli.

Nu kan SD-Kuriren avslöja att den misstänkta gärningsmannen inte bara "talar med brytning", utan är 17 år gammal och född i Libanon.

Mot de tre övriga misstänkta i målet hade ej häktningsframställan inlämnats på fredagen. De är därav ännu okända vid namn."

 


Ytterligare en variant av vägpirateri vittnar en artikel i GP om den 20/7, "Kaos vid taxidemonstration":

"Redan timman innan färjan väntades in på lördagseftermiddagen anlände de första friåkarna, totalt var de ett hundratal, som radade upp sig runt den 40 meter långa parkeringsfickan, som upplåtits till Taxi Göteborg.

- Taxi Göteborg är rena maffian, de vill lägga under sig allting, hävdade de upprörda friåkarna. Vi har också rätt att leva, vi har räkningar att betala som alla andra.
Under lördagen fick många av dem extra räkningar. 500 kronor i böter för att de felparkerade. Många flyttade då sina bilar någon meter och fick ny böteslapp. Det kallas ny uppställning. Några av åkarna åkte på tre lappar.

- Det tar vi ut av nästa passagerare, hojtade en urilsken friåkare.

Och det är just där problemet ursprungligen ligger. DFDS har fått hundratals klagomål från passagerare de sista två åren, sedan de flyttade in från Skandiahamnen till mer centrala Frihamnen. Passagerarna har klagat över att de fått betala hutlöst höga priser, flera gånger över det normala, för att bli körda till Göteborgs centrum.

- Vi har rätt att ta ut vilka priser vi vill, taxi är avreglerat. Folk får väl klaga om de tycker det för dyrt.

När färjan kom och passagerarna började strömma ut ökade problemen. Plötsligt körde en Mercedes fram och ställde sig snett framför en Taxi Göteborg-bil, som med sin passagerare i baksätet inte kunde komma ut..."

 


PS. Signaturen "Mattsson" på Exilen kommenterar taxisituationen i Göteborg::

"Som man ser på bilderna - särskilt tydligt i papperstidningen - är de protesterande i stor utsträckning "afro-svenskar" (ni vet, såna som rasistiska, kolonialistiska, fördomsfulla människor förr i världen kallade för n***er). Vad innebär detta? Jo: vi rasistiska svenskar diskriminerar afrosvenska och mellanösternsvenska taxichaffisar! Alltså måste det införas en ny LAG! KUNDEN måste, med omvänd bevisbörda, bevisa att han/hon INTE avsiktligt undviker att åka nysvensk taxi, om man går förbi tre bilar och tar en annan. Samma lag bör f ö införas vid torghandel, det är upp till kunden att bevisa att valet av grönsaksförsäljare inte styrs av fördomsfulla, trångsynta, rasistiska överväganden.

Tror ni denna lysande idé skulle kunna ge mig ett inkomstbringande jobb som utredare hos DO? Det blir ju rätt komplicerat att precisera detaljerna i förslaget, så jag kunde kanske få hålla på ett bra tag..."

Se vidare ledaren i Fri Information, nr 2/03!