Kul i vatten?

Det kan vara farligt att försöka rädda liv. Det får badvakter i Sverige nu erfara, som framgår av två tidningklipp. Farligt på mer än ett sätt:

 


Ur Sydsvenskan den 9/11 -02, om läget i Malmö:

"Bråkiga ungdomsgäng har tagit över badhuset Aq-va-kul. Många barnfamiljer vågar inte gå dit och personalen blir hotad. Ledningen tar nu krafttag och hyr in två ordningsvakter som patrullerar i simhallen."

"- Det har blivit värre i år. Det är stora gäng på tio till tjugo ungdomar i olika åldrar som hotar och provocerar såväl badgäster som badvakter."

"'Du måste ju gå hem någon gång - då väntar jag utanför.' 'Jag ska plocka dig på stan', är några kommentarer frå tillrättavisade ungdomar. Ibland har hoten också blivit handgripliga och en del av de anställda är rädda för att gå till jobbet.

Men det är inte bara personalen som är illa ute. De bråkiga ungdomarna utsätter övriga badgäster för fara genom att kasta saker omkring sig och dyka i de vanliga poolerna. Slagsmål mellan de olika ungdomsgängen är inte ovanliga."

En följd av situationen blir minskad säkerhet, genom att badvakterna tvings ägna sådan uppmärksamhet åt bråkmakarna. Vissa tider hyr man in ordningsvakter, för att skydda badgäster och badvakter. Det betyder istället en extra kostnad.

"Ordningsvakterna ska finnas på plats minst fram till nyår och fler förslag ... som diskuteras är att sätta in övervakningskameror i entrén och på andra våningen och att ha två ungdomsfria helger i månaden då endast personer över 21 år och barnfamiljer är välkomna."

 


Ur GP den 4/11 -02, om situationen i Göteborg:

"Badvakter utsätts allt oftare för hot på sina arbetsplatser. Det är främst stökiga ungdomar som inte tål en tillrättavisning som ligger bakom hoten."

"- Det är en ganska ny företeelse, förut gick det att säga till, säger en badvakt som arbetar i Göteborg.

Han vill inte skylta med sitt namn bland annat på grund av risken för nya hot. Han berättar att det ofta kommer stora gäng som struntar fullständigt i att följa de regler som gäller i en simhall."

Svaret på tillrättavisningar blir ofta hot, vilka ibland omsätts i handling. En badvakt fick sin bil vandaliserad.

 


 

 Se vidare:

Dyrt bad