Notapparat - kapitel 7

1. Detta sker även i riksomfattande kampanjer till landets alla skolelever. Kampanjer, understödda av både regeringen och lärarnas fackliga organisationer. "Levande historia", heter en av dem.

2. Den öppna arbetslösheten (= antalet arbetslösa av dem som står till arbetsmarknadens förfogande) är högre för invandrare än för infödda svenskar. I media ges intrycket att detta beror främst på diskriminering, men i verkligheten är nog bristande språkkunskaper och bristande yrkeskunnande viktigare.

Dessutom finns ett problem med bristande intresse - hur annars förklara att en så stor andel av nyanlända invandrare överhuvudtaget inte står till arbetsmarknadens förfogande?

3. Det vore väl inte fel från vilken del av Sverige en brottsling kommer. Kanske sker det också ibland. Om så sker lär ingen reagera på det.

4. Enligt uttalanden i Sydvenskan i juli -98, av ett polisbefäl med zigenare som arbetsområde, är det ändå för honom uppenbart, att de allra flesta åldringsrån förövas av zigenare.

5. England och Frankrike hade en period som kolonialmakter, USA hade slaveriet och Tyskland hade nazismen. Där fanns påtagliga faktorer att hänga upp en skuldbeläggning på. Men vad har Sverige att "betala igen" för?

6. I begreppet "höger" ligger att se till de rikas inressen.

7. En ung journalist på Aftonbladet hade våren 1998 hjälpt några unga nazister (eller pojkar, som trodde att de var nazister) att framkalla några bilder, föreställande en av dem maskerad och beväpnad utanför någras hem. Journalisten hade också visat bilderna för de sålunda hotade.

Aftonbladet slog upp det hela som att man kunde "avslöja" en ny farlig nazi-grupp. Den var dock okänd - även för dem som specialintresserat sig för nazi-grupper. En tidninganka - pompöst presenterad som demokratiskt renhållningsarbete.

8. Betecknande var att när man på en folkhögskola, efter ståhejet kring Karolina Matti och naziföresläsningen i Umeå, skulle arrangera en paneldebatt där båda sidor skulle få komma till tals - då inbjöd man nazister att representera invandringskritiken. Förekomsten av demokratiska invandringskritiker (de som i verkligheten representerar 99% av invandringskritiska svenskar) kände man inte till, eller låtsades inte om!