Gängrån i storstäder 96-98

 

Siffrorna är:

 

 1996, halvår 1

 1997, halvår 1

 1998, halvår 1

 Stockholm

 304

 343

 400

 Göteborg

 108

 106

 184

 Malmö

 130

 194

 246

Dagens Nyheter, den 13/7 -98:

"Rånen har... antagit en allt djärvare karaktär. Det beror, enligt flera poliser, på en alltmer utbredd respektlöshet för ordningsmakten bland ungdomar de senaste två åren.

- Ungdomarna uppträder mycket hotfullt. Och offren är ofta väldigt rädda efteråt. Jag tror att det till stor del handlar om att pinka in revir för de här killarna, säger kommissare Bo Evander."

Rånarna är oftas ungdomar från utsatta familjer med invandrarbakgrund som bor i de värsta förorterna. Offren är i sin tur vanligtvis välartade ungdomar som därför blir lätta byten, hävdar Olli Puhakka med 15 års erfarenhet på ungdomsjouren i Stockholm.

Mörkertalet över personrån bland ungdomar är förmodligen högt... offret går i skola eller på annat sätt känner förövarna. En anmälan till polis kan i det fallet innebära en stor risk för ytterligare våld mot den rånade"

Aftonbladet, den 14/7 -98:

"Ungdomarna som gör det här bryr sig inte och förstår inte allvaret. Unga pojkar i 12-13-årsåldern samlas i små gäng och rånar andra. Rånen sker på affärsgator inne i city. "

"- Rånen sker snabbt. Offren omringas och hotas. Vapnet visas inte och vuxna runt omkring förstår oftast inte, att ett rån pågår, säger kriminalinspektör Jörgen Andersson."

"Lena Ronnerstedt-Eriksson, polisinspektör i Nordstan i Göteborg har upplevt hur ungdomgsgängen respekt för polisen minskat.

- De skiter i vad vi säger. De pekar finger åt oss, sparkar på polisbussen och vägrar ofta släppa fram oss. Respekten för annan egendom har minskat i samma takt."