Ur Helsingborgs Dagblad, den 17/7 -98:

 

Kraftig ökning av

heroinbeslag

Kosovoalbanska ligor ligger bakom stor del av smugglingen

"Polisen och tullen har under årets första sex månader beslagtagit 65 kilo heroin i Sverige. Under hela fjolåret togs totalt 14 kilo.

Kosovoalbanska ligor organiserar en stor del av smugglingen och förtjänsten tros bland annat gå till befrielsekampen i Kosovo.

Walter Kegö, chef för kriminalunderrättelsetjänstens narkotikarotel, ser ett par anledningar till de ökade heroinbeslagen.

- Dels tror jag att vår utbildning som vi genomförde tillsammans med Generaltullstyrelsen förra hösten, där vi utbildade 1 500 tullare och poliser om framför allt de Kosovoalbanska kriminella organisationernas arbetssätt har spelat in. Det är de som ligger bakom den största delen av insmugglingen till Norge och Sverige när det gäller heroin, säger han till TT.

- Det vet vi från folk som har åkt fast och dessutom har viunderrättelseinformationer som tyder på det.

- Sedan tror jag också att själva smugglingen har ökat, att det kommer in mer heroin till Norden i dag.

Tullen har de senaste sex månaderna tagit lika mycket heroin som tidigare under sex år, uppger Sveriges Radios ekoredaktion."

"Polisen tror att mycket av pengarna som de kriminella Kosovoalbanska ligorna tjänar på heroinhandeln används i frihetskampen i Kosovo.

- Det vi vet är att det går en hel del pengar ned till provinsen Kosovo som härrör från kriminell verksamhet bedriven av kriminella Kosovoalbaner, det vet vi med bestämdhet.

- Sedan har vi informationer som tyder på att en del av pengarna används i befrielsekampen men det kan vi absolut inte bevisa. Mycket av informationen kommer från norska polisen.

- De har varit mera framgångsrika genom att samarbeta med kuriren och låta honom fortsätta. Sedan tar de huvudmannen i stället, säger Walter Kegö. Norska polisen uppger att Kosovoalbanska ligor ligger bakom 80 procent av heroinhandeln."